Tentoonstelling bibliotheek Deinze: 50 jaar Damiaanactie

Van woensdag 12 november tot vrijdag 28 november 2014 kan je terecht in de bibliotheek van Deinze voor een gratis interactieve tentoonstelling over 50 jaar Damiaanactie. Je maakt er kennis met een stukje van ons modern erfgoed op gebied van menselijke solidariteit en leert er hoe het werk van pater Damiaan tot op vandaag nog wordt verdergezet. De tentoonstelling is een organisatie van de bibliotheek van Deinze en het Damiaanactiecomité Leiestreek.

damiaan 50jaar logo

Pater Damiaan, die in 2005 tot ‘Grootste Belg aller tijden’ verkozen werd, is hét voorbeeld in de strijd tegen een uitgestoten groep vergeten leprapatiënten. Hij werd zo gegrepen door hun lijden dat hij van hen is gaan houden op een totale en onvoorwaardelijke manier. Ook vandaag nog wordt deze groep uitgesloten uit hun gemeenschap. Damiaanactie wil als niet-gouvernementele organisatie het werk van pater Damiaan verderzetten en is vandaag actief in 14 landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Ze bestrijden er lepra, tuberculose en leishmaniasis. Damiaanactie kon in 2012 wereldwijd meer dan 316.000 patiënten opsporen en behandelen. Niet enkel mensen genezen is voor hen een doel, ook de zorg om mensen te bevrijden van stigma’s en hen echt mens te laten zijn krijgt de nodige aandacht. Damiaanactie ontstond in India in 1964. Dit jaar bestaat de organisatie 50 jaar, en daar zijn ze terecht fier op.

Naar aanleiding van dit 50-jarig bestaan kan je in de bibliotheek van Deinze van woensdag 12 november tot vrijdag 28 november terecht voor een gratis interactieve tentoonstelling over 50 jaar Damiaanactie. Je kan er via 24 panelen kennismaken met een stukje van ons modern erfgoed op gebied van menselijke solidariteit, en zien en lezen hoe het werk van Damiaan tot op vandaag verdergezet wordt.

Bibliotheek Deinze DSC_3490

Lezing Congo, tussen hoop en wanhoop

Het Damiaanactiecomité Leiestreek en de bibliotheek van Deinze geven op donderdag 15 januari 2015 samen de regionale aftrap voor het campagneweekend van Damiaanactie op 23, 24 en 25 januari 2015. Walter Zinzen, gewezen VRT-journalist en gepassioneerd Congokenner komt op donderdag 15 januari 2015 om 20 u. de lezing ‘Congo, tussen hoop en wanhoop’ geven in de kelder van de bibliotheek. Kaarten voor deze lezing kosten € 2 in voorverkoop en zijn beschikbaar aan de balie van de bibliotheek.

40 euro kan een mensenleven redden

Wist je dat 40 euro reeds beslissend is voor het leven van één lepra- of tuberculosepatiënt?
Wil je iets geven, dan kan je altijd een bedrag storten op het rekeningnummer van Damiaanactie: BE05 0000 0000 7575. Het is ook mogelijk om een bijdrage te deponeren in de vlinderdoos, die bij de tentoonstelling in de bibliotheek zal worden opgesteld. Damiaanactie dankt u in naam van alle lepra- en tuberculosepatiënten.

InfoTom Vermeir, voorzitter Damiaanactiecomité Leiestreek: [email protected]
Stedelijke bibliotheek, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze, 09 381 95 60, [email protected] – www.bibliotheekdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...