Ervaringsgerichte basisschool De Sterrebloem uit Meigem behaalt eerste MOS-logo

Na een jaar intensief werken en leren over Milieuzorg Op School (MOS) behaalt de ervaringsgerichte basisschool De Sterrebloem uit Meigem haar eerste MOS-logo.

DeSterrebloem_behaalt_MOS_logo

De jury prijst de school omdat zij het jaarthema ‘eten = ook weten!’ op een creatieve manier uitwerkte met heel wat goede acties op school-, klas- en omgevingsniveau. De jury waardeert de visie van de school op haar duurzame beleid en het interne draagvlak van de actief betrokkenen.

Begeleidster Joke: ‘We benaderden het thema voeding heel ruim. De kleuters leerden heel wat over insecten en over hun rol bij de bevruchting. Er werd een heus insectenparadijs aangelegd op school. De tweede leefgroep onderzocht de verpakking van het voedsel en hoe we daarmee kunnen omgaan. Zij kregen de compostmeester op bezoek, die hen de kneepjes van het vak leerde. De derde leefgroep legde de focus op water, de watervoetafdruk en het verborgen water dat door de productie in heel wat voedselproducten zit.

De vierde leefgroep onderzocht een Happy Meal en probeerde naderhand een écht Happy Meal te bereiden. Waarom is dat toch een pak duurder? De leerlingen overlegden ook met elkaar over hun bevindingen. Om het geheel te ondersteunen, werden de feesten op school en de catering voor het duurzaamheidslicht gehouden.’ De leerlingen, de begeleiders en de ouders hebben heel intens aan het jaarthema gewerkt. Daarvoor werden ze vanuit de provincie Oost-Vlaanderen beloond met een logo voor de schoolpoort, een aantal educatieve spelen en een insectenhotel. 43 Oost-Vlaamse basisscholen kregen in CC Nova te Wetteren van de provincie het MOS-logo voor de instap in het MOS-project (Milieuzorg op School).
Mama Ilse, Arne, Berk, Finn, Joren en begeleidster Joke mochten de Sterrebloem vertegenwoordigen en het MOS-logo in ontvangst nemen (zie foto).

En of ze trots waren. Proficiat!
Het MOS-logo voor het basisonderwijs is een kwaliteitslabel en uiteraard een stimulans voor de scholen om op de ingeslagen weg verder te gaan. Het logo bestaat uit drie aparte luiken. Een school behaalt eerst logo 1 en streeft dan naar logo 2, behaalt logo 2 en streeft dan naar logo 3.

MOS is een initiatief van de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie – afdeling Milieu-integratie en -subsidiëringen, de vijf Vlaamse Provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...