Stichting Filip Decock presenteert haar projecten onderzoeksjournalistiek

De journalisten Kristof Vadino en Matthias Verbergt konden dankzij een beurs van de Stichting Filip Decock, met zetel in Deinze, een onderzoeksproject uitvoeren in de Derde Wereld.  Zij brengen op donderdag 7 mei aan geïnteresseerden het verhaal van hun niet-alledaags onderzoek. De avond in zaal Rekkelinge wordt opgeluisterd door de Harmonie Vrank en Vrij uit Nazareth en afgesloten met een receptie. De toegang is gratis en iedereen is welkom, maar men vraagt wel een registratie.

Zaal De Rekkelinge - Foto GoogleMapsFoto: Google Maps

Kristof Vadino trok voor drie weken langs het Tonle Sap meer in Cambodja om te onderzoeken hoe dit voor Zuidoost Azië belangrijke meer snel verandert en wat de gevolgen daarvan zijn. Matthias Verbergt onderzocht dan weer in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad hoe het zit met de vele holebi- en transgendervluchtelingen uit verre of minder verre Afrikaanse landen.

Toen historicus en VRT-radiojournalist Filip Decock in 1988 op 33-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van MS, werd door familie, collega’s en vrienden in Deinze de vzw Stichting Filip Decock opgericht. De vereniging bekroonde tweejaarlijks met een tentoonstelling beeldende kunst of  een persprijs een vernieuwende bijdrage over de Derde Wereld.  Heel wat kunstenaars en vooral journalisten uit Nederland en Vlaanderen passeerden al de revue.  Dit jaar werden voor het eerst twee journalistieke werkbeurzen toegekend, waarvoor men samenwerkte met het Fonds Pascal Decroos.  De beide laureaten kregen respectievelijk 3.000 (senior journalist) en 1.500 (junior journalist) euro.

Kristof Vadino maakt fotoreeksen, reportages en documentair werk voor Vlaamse en buitenlandse kranten en tijdschriften.  Ze werden al  gepubliceerd in De Standaard, De Tijd, Elsevier, Le Monde, El País, Trouw,… Hij onderzoekt de sociale en ecologische gevolgen van ons huidig systeem, peilt naar nieuwe mogelijkheden en plaatst hierbij de mens in zijn omgeving.  Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Matthias Verbergt al een hele staat van dienst als internationaal gerichte freelance  multimediajournalist. Hij is op dit ogenblik voor De Morgen correspondent in Parijs.  Zijn stukken verschenen al op de voorpagina’s van de Wall Street Journal en De Standaard. Hij was bovendien te horen en te zien op radio en televisie (Terzake).

De stichting krijgt voor haar projecten steun van het stadsbestuur van Deinze. Afspraak op donderdag 7 mei om 20 uur in zaal Rekkelinge, Desiré Delcroixstraat 1a, in Deinze. Graag inschrijven met vermelding aantal personen via: [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...