Herman Van Rompuy zorgt voor geslaagde tweede editie van Deinse dialogen‏

Gisteravond ging -ondanks het titelduel tussen Standard en KAA Gent- onder grote belangstelling de tweede editie van ‘Deinse dialogen’ van start. Schepen Rutger De Reu had voor deze editie Europees president Herman Van Rompuy uitgenodigd naar aanleiding van diens boek ‘Europa in de storm. Lessen en uitdagingen’.

Herman Van Rompuy 21052015

In het aangename decor van boekhandel Letters & Co op de markt in Deinze wisselden de jonge en de ervaren politicus in een gemoedelijke sfeer van gedachten over de binnenlandse en Europese politiek. Hoewel Van Rompuy denkt dat voor Europa de ergste storm reeds is gaan liggen, ziet hij nog grote uitdagingen voor zijn opvolger. De Europese Unie moet haar sociaal gelaat behouden en haar eenheid versterken zodat alle Europeanen er zich thuis voelen. Dit zal nog heel wat inspanningen vergen.

Ook persoonlijke of gevoelige thema’s kwamen aan bod. Het werd muisstil toen Herman Van Rompuy vertelde over het wedervaren van zijn vader tijdens de meidagen in Vinkt in 1940. Ook hij verwachtte te worden geëxecuteerd, maar ontsnapte aan het ergste. Het heeft hem wel voor de rest van zijn leven getekend. Dat zijn zoon later het Europese vredesproject mee heeft uitgebouwd tot de Unie die het vandaag is, had hem ongetwijfeld erg trots gemaakt. Toen Van Rompuy dit vertelde bij het ontvangen van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie, kon de Duitse kanselier Merkel haar tranen niet bedwingen.

De afscheidnemend president kwam af en toe erg grappig uit de hoek. Toen de schepen vroeg met welke titel hij wenste te worden aangesproken, antwoordde Herman Van Rompuy fijntjes dat hij best wel met ‘president’ kon leven.

Initiatiefnemer Rutger De Reu spreekt van een inspirerende avond: “Als beginnend politicus kreeg ik op het einde van de dialoog nog een belangrijke tip van dhr. Van Rompuy: ga nooit 100% voor de politiek, dat klinkt misschien raar omdat iedereen je volle inzet verwacht, maar er is nog een leven buiten de politiek ook. Een advies dat ik samen met deze avond niet snel ga vergeten”, aldus de schepen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...