POLS/Erfgoedcel Leie Schelde kent opnieuw subsidies toe aan erfgoedprojecten!

Maar liefst 8 projectaanvragen werden ingediend voor deze eerste oproep van het jaar 2015 (de deadline was 15/5, de volgende deadline is 15/10/2015). Alle 8 werden gehonoreerd, maar er moest een verdeelsleutel worden toegepast opdat elk project een gelijkwaardig budget kreeg toegekend, rekening houdend met de inhoudelijke criteria geformuleerd door de adviescommissies van POLS. In totaal heeft POLS €15.000 ter beschikking voor 2 oproepen per jaar, waardoor €7.500 per oproep richtinggevend is. Deze eerste oproep alleen al werd meer dan €12.000 aangevraagd.

Na toepassing van deze verdeelsleutel werd in totaal een budget van €7.547 toegekend aan 7 projecten, 1 project, behoud en beheer van de gemeentelijke collectie van Sint-Martens-Latem, kon aanspraak maken op het aparte budget voor museale ondersteuning dat POLS vanaf 2015 heeft voorzien, wat het totaal toegekende budget op meer dan €8.000 brengt.

2 projecten uit Deinze kregen ondersteuning, het 20-jarig jubileum van de jeugdvereniging De JoJo, een Deinse jeugdbeweging voor mensen met een verstandelijke beperking en het herinneringsproject rond 75 jaar Vinkt Meidagen 1940.

Cultuurdienst/Erfgoedhuis Nazareth ontvangt ondersteuning voor de fotopanelen met beelden uit WOI die in de straten van Nazareth zullen worden opgesteld.

Een eerste muziekmaatschappij vond de weg naar het ondersteuningsbeleid van de Erfgoedcel, nl. de Koninklijke Fanfare De Leiezonen uit Machelen viert 125 jaar jong! Ook een eerste kerkbestuur vond haar weg en de Kerk van Zulte kan haar geschiedenis en brandglasramen in de kijker zetten, vanaf 4 juni trouwens voor iedereen toegankelijk.

De Gaverse fotoclub GAFODI bestaat 50 jaar en dat zullen ze geweten hebben in alle deelgemeenten van Gavere. De fotoclub plant namelijk een gans jaar lang jubileumactiviteiten en dat zal ook in het straatbeeld te zien zijn. POLS ondersteunt ook hier en de Erfgoedcel zal bovendien een vorming over de Erfgoedbank aanbieden binnen dit jubileumprogramma i.s.m. VVV ’t Gaverland en GAFODI.

En tot slot ontvangt het Davidsfonds Latem-Deurle eveneens ondersteuning voor de activiteiten binnen hun 75-jarig jubileumproject. Er wordt een boek uitgegeven en er zal een tentoonstelling worden ingericht waarop iedereen welkom is.

Hou de nieuwsbrief en website van POLS in de gaten voor meer info omtrent deze projecten en hun voortgang. Toekomstige projectaanvragers kunnen steeds terecht bij de medewerkers van de erfgoedcel voor bijkomende informatie en advies, elke werkdag tijdens de kantooruren kan je bij hen terecht in het Erfgoedhuis/Museum Fonds De Smet in de Tolpoortstraat 79 in Deinze. Je kan hen bereiken via 09/386 78 86 of [email protected] . Zie ook: www.polsregio.be!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...