Passieconcert te Deinze

Na de succesvolle Stabat Mater concerten van de voorbije jaren toert La Chapelle Sauvage de komende passieperiode weerom langs Belgie’s wegen met verfijnd en aandoenlijk passie-repertoire. Dit jaar staan “De Zeven Laatste Woorden” van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn op het programma. Haydn concipieerde dit werk als een volwaardige vastenmeditatie en geeft de luisteraar een kijk op zijn persoonlijke relatie met de lijdende Christus.

Passieconcert DeinzeHet werk begint met een ouverture gevolgd door zeven meditaties (als het ware auditieve ensceneringen) van/op de zeven laatste woorden van de Heiland aan het kruis. De kerk was donker, enkel met kaarslicht om het kruis verlicht, en tussen elke muzikale meditatie las de bisschop telkens één van de zeven laatste woorden (“Vader waarom hebt gij mij verlaten”, “Ik heb dorst”, “Vrouw zie daar uw zoon” etc).
Haydn goot elk van deze zeven laatste woorden telkens in een ander muzikaal idee steeds met sonatevorm structuur en met op het einde de fameuze aardbeving “Il terremote”.

Op maandag 14 maart 2016 om 19u30 komt La Chapelle Sauvage met dit repertoire naar de O.L.Vrouwekerk te Deinze.
De combinatie van deze bijzondere muziek op deze gewijde plaats zorgt ervoor dat dit klassiek meesterwerk niet alleen op authentieke wijze zal worden uitgevoerd, maar ook echt zoals de componist het bedoeld heeft, m.n. om de gemoedstoestand, de verlatenheid maar ook het vertrouwen en de overgave van de lijdende Christus over te brengen op de luisteraars. Veel ingrediënten dus voor een intens passieconcert waarin u ongetwijfeld de gevoeligste kant van Haydn’s ziel zult ervaren! Bovendien gaat de opbrengst van dit concert naar Mondibuild, de hulporganisatie van diaken Johan Van Wassenhove.
Wat: Haydn, De Zeven Laatste Woorden
Wanneer: Maandag 14 maart 2016 om 19.30u
Waar: O.L.Vrouwekerk Deinze
Tickets: 15€ via het dekenaal secretariaat Kortrijkstraat 59 Deinze, 09 386 16 21,
[email protected] of 0493 13 83 41

La Chapelle Sauvage ontstond onder impuls van de jonge Belgische dirigent Karel De Wilde als een internationaal initiatief van jonge professionele musici komende uit geheel de wereld. Wat hen samenbracht en typeert is een wilde en ontembare muzikale ambitie met een eigentijdse, kritische en reflectieve attitude. Naast een ruim klassiek repertoire wagen ze zich ook graag aan diverse projecten in veelvoud van stijlen. Niettegenstaande hun vaste kern, modificeert hun bezetting zich gedurig naargelang het repertoire, teneinde een evenwichtige balans te bekomen, steeds opzoek als ze zijn naar een creatieve en authentiek-verantwoordde uitvoering, hierbij gebruik makende van de kennis en modernste technieken waarover we heden ten dage beschikken. Momenteel zijn hun musici een combinatie van jonge professionelen die naast ruime activiteiten in de verschillende orkesten van België en Europa ook volop een solocarrière aan het uitbouwen zijn, evenals Masterstudenten uit Koninklijke Conservatoria van over heel de wereld.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...