Erfgoed in de lift in het Museum van Deinze en de Leiestreek

Het Museum van Deinze en de Leiestreek investeert fors in erfgoed van eigen stad en streek. De erfgoedafdeling van het museum kreeg een volledige make-over en is vanaf zaterdag 27 februari terug te vinden op de volledige eerste verdieping. De permanente tentoonstelling ‘erfgoed in de lift’ wordt geopend op vrijdag 26 februari om 19 u.

Torck trapauto - Katrien Lingier

Erfgoed zit in de lift. In Deinze wordt dit letterlijk genomen, de erfgoedafdeling van het Museum van Deinze en de Leiestreek kreeg een volledige make-over en verhuisde van een achterzaal op het gelijkvloers naar de eerste verdieping. ‘De make-over is er gekomen omdat we het erfgoed met een duidelijke Deinse geschiedenis sterker willen belichten, we mogen best trots zijn op wat onze stad te bieden had’ stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

‘De vernieuwde afdeling is thematisch opgebouwd en zeer toegankelijk, zowel jong als oud zullen er van kunnen genieten. Er is speciaal voor kinderen en jongeren ook een educatief luik uitgewerkt. Bovendien kunnen Deinzenaars het museum elke zondagvoormiddag gratis bezoeken’ besluit De Reu.

Uitzonderlijke trapauto’s

Een eerste halte in de vernieuwde afdeling is de Deinse kinderwagen- en speelgoedproductie. Hierdoor verwierf Deinze de bijnaam Nürenberg-aan-de-Leie, verwijzend naar de Europese hoofdstad van het speelgoed. De museumcollectie wordt verrijkt met enkele topstukken uit de unieke verzameling van Peter en Katrien Van Veirdegem-Lingier.

De getuigenis van ereschepen Willy Tack, die oud-vertegenwoordiger is van de firma Torck, maakt de presentatie compleet. Zijn persoonlijk verhaal over de fabriek, de werknemers en de producten die er gemaakt werden brengt de episode van Deinze als industriecentrum terug tot leven.

Daarnaast worden ook andere thema’s belicht zoals de textiel-, vlas- en zijde-industrie waarvoor de Leie de gouden ader was. Ook de rol van Lucien Matthys als medeoprichter en bezieler van de Kring voor Geschiedenis en Kunst van Deinze en de Leiestreek kreeg een bijzondere plaats in de tentoonstelling.

Dit alles wordt aangevuld met zeldzame en kostbare pronkstukken zoals een zilveren molenbeker en een 14e-eeuwse schenkkan.

Wielrennen als nieuwkomer

Het thema wielrennen is een nieuwkomer in de erfgoedafdeling. Wontergemnaar Lucien Buysse, die in 1926 de Tour de France won, komt aan bod samen met de Deinse wielerploeg ‘Groene Leeuw’. Enkele koersfietsen, truien en gadgets van de ploeg maken onder andere deel uit van de tentoonstelling. Het museum doet hiervoor een beroep op een aantal verzamelaars, die hun objecten bereidwillig in bruikleen gaven.

Last but not least is er ook een educatief gedeelte in de erfgoedafdeling. Hier wordt een beeld geschetst van het dagelijkse leven van circa 100 jaar geleden, onder andere met  een kruideniers- en verfwinkel en een klasje ‘uit de tijd van toen’. Verschillende uithangborden van herbergen zullen tot ieders verbeelding spreken.

Praktisch

Opening van de tentoonstelling ‘erfgoed in de lift’ op vrijdag 26 februari om 19 u.

Openingsuren museum: Dinsdag – vrijdag: 14 u. – 17 u.
Zaterdag en zondag: 10 u. – 12 u. en 14 u. – 17 u.
Het museum is op zondagvoormiddag gratis toegankelijk voor inwoners van Deinze

Museum van Deinze en de Leiestreek

Lucien Matthyslaan 3-5, Deinze, Tel. 09/381.96.70
[email protected] – www.museumdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...