AppliTek stoomt rechtstreeks door naar “Europese finale” van milieutechnologie wedstrijd

AppliTek (Deinze/Nazareth) is genomineerd voor de Europese Milieuprijs (European Business Award for the Environment). Dit gebeurde op de hoofdzetel van de Federatie van Belgische Ondernemingen (VBO) te Brussel, in aanwezigheid van Vice Premier Chris Peeters and Minister van Milieu Marghem.

Applitek European Business Award for the Environment

Op foto van L/R : H. Hoste, D. Laurier, W. Delva

AppliTek sleepte deze prijs in de wacht voor haar innovatie op het gebied van het verbeteren van een specifiek waterzuiveringsproces door middel van een geavanceerd meetapparaat. Het meetapparaat, de AnaSense ® , meet belangrijke waarden in het water van de waterzuiveringsstation zodat het station beter kan werken en meer biogas kan produceren. Biogas is een nevenproduct van dit soort waterzuiveringstechnologie (water wordt gezuiverd in afwezigheid van zuurstof), dat biogas kan dan weer gebruikt worden om motoren aan te drijven die op hun beurt elektriciteit maken. Een klant van AppliTek in Zweden produceert ongeveer 50,000 MW elektriciteit (ongeveer 2,500,000 EUR opbrengst) met haar waterzuivering. AppliTek’s meetapparaat kan enerzijds de efficiëntie opdrijven met 5 à 10% (dus electriciteitsopbrengsten stijgen met +- 200,000 EURO / jaar) en anderzijds zorgt de AnaSense er ook voor dat de waterzuiverings bewaakt wordt tegen giftige binnenkomende afvalwaters.

Volgens David Laurier, gedelegeerd bestuurder van AppliTek, heeft de Anasense ook een invloed op de CO2 emissies, want het soort waterzuiveringstechnologie dat baat heeft bij dit meetapparaat, vermindert de uitstoot van CO2 met ongeveer 20% t.o.v. van de meer gebruikelijke waterzuiveringstechnologie.

AppliTek is genomineerd samen met o.a. Solvay, Bekaert & Deceuninck Plastics.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...