Jonge vluchtelingen en leerlingen samen op stap

Deze week bracht een grote groep niet begeleide minder jarige vluchtelingen uit het centrum te Astene een bezoek aan Brugge. Ze werden er ontvangen door 27 leerlingen van het Sint-Janscollege uit Sint-Amandsberg. Deze laatste hielden voor de vijfde keer een sociaal kamp in Brugge. Gedurende dat kamp gaan ze op tientallen plaatsen in Brugge vrijwilligerswerk doen. Ze bakken pannenkoeken met senioren, gaan wandelen met mensen met een hersenaandoening, sorteren kledij in de kringloopwinkel of organiseren een speelpleinwerking voor kansarme kindjes.

Jonge vluchtelingen Astene en leerlingen samen op stap DSC_0030

Op de laatste dag van het werkkamp ontvingen ze de leeftijdgenoten van het vluchtelingencentrum uit Astene. In de voormiddag deden ze een kennismakingsronde waarbij ze elkaar maar ook elkaars cultuur beter leerden kennen. Na een gezamenlijke maaltijd trokken ze in kleine groepen de binnenstad in. Met een groot stadsspel deden ze samen allerlei ludieke opdrachten en hadden ze heel veel plezier. Leerlinge Merel: ‘Het was leuk om die leeftijdsgenoten te leren kennen. Aan de andere kant van de wereld opgegroeid maar toch zo gelijkend op ons. Het deed deugd om hen na zoveel miserie gelukkig en lachend te zien. Ik kreeg een heel ander beeld van hen.’

Leraar Peter Parmentier: ‘ Het was een schot in de roos. Het was voor beide partijen een super ervaring. Onze leerlingen hebben hun ogen open getrokken bij de verhalen van de vluchtelingen en de jongeren van het centrum hadden veel interesse in het leven van onze jongeren, maar ze hebben allen op de eerste plaats een heerlijk, leuke dag beleefd. Na veel negatief nieuws over (jonge) vluchtelingen doet het zo’n deugd dat jongeren hier gezellig samen kunnen genieten. Laten we hopen dat de jeugd hier het voorbeeld gaf en toonde dat mits wederzijds respect mensen van diverse pluimage perfect kunnen samenleven.’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...