Onze Lieve Vrouwekerk

Onze Lieve Vrouwekerk_L1010378Kerk
De Onze Lieve Vrouwekerk uit de 14e eeuw in Scheldegotiek is opgebouwd uit Doornikse kalksteen. Ze wordt gedomineerd door een achtzijdige vieringtoren steunend op een vierkante onderbouw. Het schip telt drie beuken met vijf traveeën. Tussen 1896 en 1906 onderging de kerk een grondige verbouwing, er werd geprobeerd om de oorspronkelijke toestand te herstellen.

 

 

 

 

 

[notification type=”info”]Klik en sleep met je muis op onderstaande foto en kijk rond. [/notification]

Het basilicale schip onder houten spitstongewelven heeft een tweeledige opstand. De bovenste geleding is bepleisterd en beschilderd. De zijbeuken hebben vernieuwde houten gewelven. Het koor kreeg een polychrome beschildering in 1913. De hoge spitsboogramen bevatten neogotische glasramen. Het meubilair is hoofdzakelijk 18de en 19de eeuws.

Beiaard

De kerk is ook de trotse bezitter van een prachtige beiaard met 48 klokken (4 octaven). Het totale gewicht van de beiaard met klokken is 4506kg deze werd vervaardigd door de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit Nederland. De klokken worden ook wel de zwangere klokken genoemd omdat ze een kleine uitstulping hebben dit om de tertstoonaard te kunnen bekomen.