Biënnale van de schilderkunst 2016 Yoknapatawpha

Heimat of onbekend terrein als inspiratiebron voor Biënnale van de Schilderkunst Yoknapatawpha, 26 juni – 25 september 2016

Leiestreek: Drie kunstmusea uit de Oost-Vlaamse Leiestreek die samen een tentoonstelling organiseren over het verlangen naar het onbekende en exotische versus de zekerheid van de eigen lokale omgeving, dat is de Biënnale van de Schilderkunst, editie 2016. Voor de vijfde maal slaan het Roger Raveelmuseum, het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) en het Museum van Deinze en de Leiestreek de handen in elkaar voor dit gezamenlijk tentoonstellingsproject waarmee moderne en hedendaagse schilderkunst wordt samengebracht.

Museum van Deinze en Leiestreek

Cultuurliefhebbers kunnen de hele zomer lang, van 26 juni tot en met 25 september, de Biënnale in de drie musea bezoeken en meteen de Leiestreek, die voor kunstenaars als Raveel, Van den Abeele en Van de Woestyne de ultieme bron van inspiratie was, verkennen.

Yoknapatawpha
Voor de editie in 2016 draagt de tentoonstelling de ietwat bevreemdende ondertitel Yoknapatawpha. Deze werd ontleend aan de fictieve provincie Yoknapatawpha County die de Amerikaanse schrijver William Faulkner bedacht om er de meeste van zijn novellen te laten in afspelen, zoals The Sound and the Fury en Absolom, Absolom!. Hoewel verzonnen, had deze maatschappij opvallend veel gelijkenissen met zijn geboortegebied Lafayette County in Mississipi.

I discovered that my own little postage stamp of native soil was worth writing about and that I would never live long enough to exhaust it. (William Faulkner)

De bedoeling van de Biënnale van de Schilderkunst is om elke twee jaar een onderwerp via een specifieke invalshoek te belichten. De drie musea nemen hierbij de eigen collectie als vertrekpunt, maar ook hedendaagse schilderkunst speelt een prominente rol in dit project.

In het Museum Dhondt-Dhaenens vormt het werk van twee kunstenaars uit de eigen museumcollectie, James Ensor en Albijn Van den Abeele, het vertrekpunt voor een schilderkunstige ontdekkingstocht met een heel aantal kunstenaars van verschillende generaties en contreien. Terwijl Albijn Van den Abeele uit Sint-Martens-Latem steeds zijn eigen gekende omgeving heeft gesublimeerd in zijn schilderkunst, hunkerde James Ensor naar een voor hem exotische wereld. Hedendaagse kunstenaars die in MDD aan bod komen zijn onder meer George Condo, Johann Nobell, Tatjana Gerhard en Liam Everett.

Het  Roger Raveelmuseum trachtte reeds in 2005 met de tentoonstelling “Het dorp is de wereld” aan te tonen dat kunstenaars vanuit een volstrekt lokale conditie universele kunst produceren. Voor Roger Raveel (Machelen-aan-de-Leie, 1921-2013) zelf was dit bij uitstek het geval, maar het geldt bijvoorbeeld  evengoed voor het encyclopedische oeuvre van de Duitse fotograaf August Sander (1876-1964) dat toen ook in het Raveelmuseum te zien was . Amper één decennium na het begin van de 21ste eeuw heeft de globalisering zich helemaal voltrokken en is het motto van Faulkner een grote bron van inspiratie.

Zoals bij vorige edities van de Biënnale wordt in het Raveelmuseum eerder een selectie van werken getoond dan een ruimer overzicht van een beperkt aantal kunstenaars. In 2016 is daar o.m. werk bij van Etel Adnan, Farah Attassi, Rachel Baes, Antonio Berni, Tatjana Gerhard, Ernest Mancoba, Constant Permeke en Bart Vandevijvere. In een afzonderlijk luik van de tentoonstelling zal de aandacht gaan naar het werk van kunstenaars in ballingschap tijdens WOI.

In het Museum van Deinze en de Leiestreek  – met Gustave Van de Woestyne, Emile Claus en Joe Van Rossem als uitgangspunten – wordt nagegaan hoe specifieke situaties en gebeurtenissen voor kunstenaars aanleidingen of kansen zijn tot het zich al dan niet verplaatsen, zowel fysiek als spiritueel. Waar de ene omstandigheid of ontwikkeling voor een kunstenaar aanleiding is om zich te terug te trekken in de geborgenheid van het eigen atelier, biedt een andere evolutie net een mogelijkheid om te exploreren. Andere kunstenaars wijzen dan weer op zowel de gevaren als de voordelen van een snel veranderende maatschappij, en de mogelijke gevolgen op vlak van identiteit. Het museum diept deze insteek verder uit met werk van o.a. Kasper Bosmans, Sanam Khatibi, Carla Klein, Lode Laperre, René Magritte en Colin Waeghe.

Overzicht tentoongestelde kunstenaars:

Museum Dhondt-Dhaenens: Ellen Altfest – George Condo – Walter Dahn – James Ensor – Liam Everett – Tatjana Gerhard – Denise Green – Maki Na Kamura – Johan Nobell – Albijn Van den Abeele

Roger Raveelmuseum: Etel Adnan – Stijn Ank – Farah Atassi – Rachel Baes – Antonio Berni – Forrest Bess – Thomas Bogaert – Bram Bogart – Raoul De Keyser – Valerius De Saedeleer – Gust De Smet – Lionel Estève – Henri Evenepoel – Jef Geys – Tatjana Gerhard – Jane Graverol – Fadia Haddad – Le Corbusier – Ernest Mancoba – Constant Permeke – Charlotte Posenenske – Jan Schoonhoven – Frits Van den Berghe – Carole Vanderlinden – Bart Vandevijvere – Vincent Van Gogh – Rik Wouters

Museum van Deinze en de Leiestreek: Silvia Bonotto – Kasper Bosmans – Emile Claus – William Degouve de Nuncques – Sanam Khatibi – Carla Klein – Octave Landuyt – Moshekwa Langa – Lode Laperre – René Magritte – Gustave Van de Woestyne – Joe Van Rossem – Colin Waeghe

Praktisch:

Tentoonstelling van 26 juni t/m 25 september 2016 ; in het Roger Raveelmuseum t/m 9 oktober 2016

Combiticket (inclusief bezoekersgids) : € 9 / 12

Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14, 9831 Deurle
www.museumdd.be

Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 18u (gesloten op maandag)

Roger Raveelmuseum
Gildestraat 2-8
9870 Machelen-Zulte
www.rogerraveelmuseum.be

Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 17u (gesloten op maandag)

Museum van Deinze en de Leiestreek
L. Matthyslaan 3-5
9800 Deinze
www.museumdeinze.be

Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 18u (gesloten op maandag)

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...