GroenRood vraagt om bescherming van Albert Saverijspand

GroenRood is heel blij dat het stadsbestuur het mooie Saverijspand dan toch niet zal verkopen. Het is een bruikbaar pand dat zeker nog goed dienst zal doen en het is ook een architecturaal interssant gebouw. Het is heel geschikt voor verenigingen die een activiteit willen houden in een pand dat iets meer allure heeft dan de  gemeenschapszalen. Ook voor kleine tentoonstellingen is het ideaal. Als we het succes zien van de Biennale dan zal zo’n ruimte zeker gebruikt worden door de vele amateurkunstenaars uit Deinze.

https://i2.wp.com/www.deinzeonline.be/wp-content/uploads/2016/06/Albert-Saverijspand-L1010379.jpg?resize=1000%2C666

Het gebouw kwam er na het ontruimen van het kerkhof rond de dekenale kerk in 1860. Architect August van Assche maakte van de vrijgekomen ruimte gebruik om het Saverijspand te bouwen. Hij is ook verantwoordelijk voor de restauratie van de Onze Lieve Vrouwekerk en honderden andere kerken. Ook de lakenhalle te Gent en het zwart zustersklooster uit Dendermonde zijn pronkstukken van hem. Het Saverijspand is een stuk levende geschiedenis als onder andere voormalige tekenschool, boterwaaghuis, bergplaats van de brandweer, vredegerecht, bibliotheek en museum. De oudere stadsgenoten kennen haar zeker nog als bibliotheek waar je als jongere heel wat boeken niet mocht ontlenen. Tot aan de oprichting van het huidige museum was daar het museum. De kern van de huidige colletie hing daar toen in één zaal met de Bietenoogst van Claus toen al als pronkstuk. Er was ook een ‘zaal der verenigingnen’ waar onder andere het KOK (vroegere KGK vergaderde). Het is  tof dat dit pand terug aan de plaatselijke kunstenaars en verenigingen wordt gegeven. Voor het KGK is de cirkel zelfs rond.

Het gebouw is een pareltje van manifeste neogotiek. Tot de verwondering van de mensen van GroenRood is het gebouw niet beschermd. Het is natuurlijk wel opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig erfgoed. Het zou zonde zijn dat het in de toekomst ooit zou kunnen verdwijnen. Daarom vraagt GroenRood aan het stadsbestuur om de bescherming aan te vragen. Als één van de laatste gebouwen met ‘karakter’ en met zo’n geschiedenis zou het  meer dan terecht zijn. Het zou ook voor Albert Saverijs een mooi cadeau zijn 130 jaar na zijn geboorte.

Rutger De Reu: “Ik ben bijzonder blij dat oppositiepartij Groen-Rood zich schaart achter de beleidsbeslissingen die we nemen om Deinze verder uit te bouwen tot een echt cultuurbaken aan de Leie.
De aanvraag tot bescherming van erfgoed staat voor mij hoog op de agenda. . Eerder weigerde de bevoegde minister echter al om de muur De Laere, het Huis van Thuyne en site Meulenstraat – Kattestraat te beschermen.

Voor het Saveryspand wil ik verder gaan dan wat Groen-Rood voorstelt. We zijn een dossier aan het voorbereiden waarbij we Vlaanderen zullen vragen niet enkel het Saveryspand, maar ook de Onze-Lievevrouwkerk, de gebouwen van het dekenaat en het Emiel Clausplein te beschermen als beschermd stadsgezicht. Deze aanvraag zal binnenkort voor de eerste maal worden besproken in de erfgoedcommissie. Maar het zal uiteindelijk Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, zijn die de erkenning moet goedkeuren. Hopelijk vindt hij dit nu wel prioritair.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...