Culturele diplomatie i.s.m. Deinzenaar David Laurier

De belangrijkste spelers van het project : Johanna Suo, Alexis Kouzmine-Karavaïeff en Deinzenaar David Laurier

Ifa gallery behoeft geen introductie meer. Nadat hij onder meer een van de hoofdrolspelers was op de kunstmarkt van Shanghai in 2006, vestigde Alexis Kouzmine-Karavaïeff zich in de Marollenwijk in Brussel en opende er in december 2013 ifa gallery. De galerij staat bekend om haar programmatie van topniveau. Het grootste deel van de ruimte wordt ingenomen door de belangrijkste kunstenaars die Alexis in China ontdekt heeft, maar er is ook plaats voor nieuwe Europese en Aziatische ontmoetingen. De rijkdom van de programmatie wordt zowel weerspiegeld in de culturele diversiteit van de kunstenaars als in de gebruikte media.

Culturele diplomatie ism Deinzenaar David Laurier

Culturele diplomatie ism Deinzenaar David Laurier

Johanna Suo vestigt zich in de loop van 2014 in de nabijgelegen galerie TAG bxl, die kunst toegankelijk wil maken voor een groter publiek. Ze richt het samenwerkingsverband Arts Lab bxl op, dat culturele betrekkingen tussen landen en het holistische gedachtegoed uitdraagt. Johanna is al meer dan 15 jaar actief binnen de wereld van de instellingen en kunstverenigingen en was onder meer aan de slag bij het Youth Network-project van de Think Tank European Cultural Parliament, het Goethe-Institut en CUMEDIAE. Ze is gespecialiseerd in internationaal cultureel management en is overtuigd van de waarde van kunst en cultuur en de noodzaak om die elementen in andere sectoren van de samenleving te integreren. Dat onderwerp diepte ze in 2015 verder uit in het kader van het Marshall Memorial Fellowship, German Mashall Fund in de Verenigde Staten.

In het kader van een project dat ze lanceert via Arts Lab bxl, leert Johanna de in economische diplomatie gespecialiseerde ondernemer David Laurier kennen, gedelegeerd bestuurder van AppliTek, dat kantoren heeft in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Azië. David is lid van de Commissie Internationale Betrekkingen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), waarvoor hij in een werkgroep zetelt die de grondslagen van de economische diplomatie voor de Belgische ambassadeurs vastlegt.

Binnen de kleine wereld van pioniers in de Marollenwijk duurde het niet lang vooraleer Alexis en Johanna elkaar ontmoetten en hun ervaringen uitwisselden. Overtuigd door het werk van Johanna Suo bij Arts Lab bxl, sluit David Laurier zich bij hen aan.

ifa laboratory: de geboorte van een innovatieve onderneming
Op basis van hun gedeelde overtuigingen en hun ervaringen, richt het trio ifa laboratory op.

Uitgaand van het principe dat de notie van ‘kunst om de kunst’ voorbijgestreefd en overbodig is, heeft ifa laboratory zich tot doel gesteld om kunst en creativiteit vanuit nieuwe perspectieven te bevorderen. Dit ‘laboratorium’ wil de kunstwereld ontzuilen en bruggen bouwen naar andere sectoren van de samenleving, aantonen dat kunst de verschillende lagen van de samenleving ten goede kan komen, zij het gewone individuen, een woonwijk, een onderneming, een organisatie of een overheidsinstantie.

ifa laboratory biedt diensten aan op maat voor ondernemingen en regeringen; bijvoorbeeld dynamisering en consolidatie van teams, organisatieontwikkeling via kunst, conferenties over de impact en de integratie van creativiteit binnen een onderneming, raadgeving inzake marktstrategie via kunst, alsook raadgeving inzake culturele strategie en diplomatie.

Eerste concrete acties van ifa laboratory

Een eerste sociale actie inzake culturele strategie is in 2016 begonnen onder de naam “Engaging through Art and Enabling Communities”. Dit project wil een band smeden tussen de heterogene gemeenschappen binnen de Marollenwijk. Het werd samen met de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten opgestart en omvat kunstateliers in ifa laboratory met kinderen en jongeren uit de wijk. Een deel van het project zal in november 2016 worden tentoongesteld.

Naast deze actie staan verschillende projecten op stapel, met name binnen de bedrijfswereld.

Wat de dynamisering van teams betreft, wordt een ruime waaier formules aangeboden, gaande van een eenvoudige groepsactiviteit met toegevoegde waarde, tot diepgaande team building en organisatieontwikkeling. ifa laboratory is geassocieerd met experten die met de grootste groepen gewerkt hebben (Carrefour, ING, DHL, Kenzo…).

Ten slotte zal ifa laboratory op een onconventionele manier kunstwerken presenteren; interactieve en participatieve kunstwerken. Op 24 september zal het publiek worden uitgenodigd om samen met de Koreaanse kunstenares Camella Da Eun Kim een kunstwerk te maken.

Een paar woordjes uitleg over de expo van de Leroy Brothers in de ifa gallery

Bij wijze van knipoog naar en spiegel van het samen met Camella Da Eun Kim gecreëerde werk dat in ifa laboratory wordt getoond, stelt ifa gallery de tentoonstelling “coding as a social & creative inception” van het Belgische collectief Leroy Brothers voor.
De expositie is geïnspireerd op het project “Witness Your World”, een sociaal netwerk dat in 2012 online werd geplaatst en boogt op het basisprincipe van kunst als getuige van de samenleving. Op het door de broers Leroy bedachte platform kunnen leden van over de hele wereld naar eigen goeddunken foto’s en berichten delen.

“Witness Your World” is een manier om een identiteit te creëren binnen een uniforme wereld. De werken die uit het project voortvloeien, kunnen als efemere spiegels van een samenleving worden beschouwd waarin de snelle berichtgeving overheerst. De gebruikers delen hun wereld met de onlinegemeenschap en de resultaten bieden meerdere zienswijzen op onze hedendaagse wereld.
Zou het bekende “Ik ben, dus ik ben”-citaat van Descartes voortaan kunnen worden veranderd in “Ik deel, dus ik ben”?

www.ifa-gallery.com

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...