Week van de Mobiliteit in Deinze

Stad Deinze zet al enkele jaren haar beste beentje voor om de binnenstad verkeersluw te maken. Het streven naar een duurzame mobiliteit is één van de topprioriteiten. In het kader van de Week van de Mobiliteit vinden er in Deinze verschillende activiteiten plaats: de scholen doen mee aan de Strapdag op 16 september, Stad Deinze organiseert de Autovrije Zondag op 18 september en op donderdag 22 september geven het stads- en OCMW-personeel het goede voorbeeld tijdens de ‘Car Free Day’. Tijdens de Week van de Mobiliteit doet de stad ook mee aan de FietsTelweek en start de campagne ‘Wie naar de winkel fietst wint’.

Wie naar de winkel fietst wint in Deinze

Autovrije Zondag
Op Autovrije Zondag, 18 september, worden auto’s voor één dag aan de kant gezet. Op deze dag krijgen bewoners en bezoekers van Deinze alle ruimte om te wandelen en te fietsen. Tussen 13 en 18 u. kan je op de Markt en in de Brielstraat terecht voor tal van activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis.

Infomarkt
Doorlopend van 13 tot 18 u. op de Markt. Fietshandelaars en andere organisaties geven informatie en je kan verschillende fietsen testen. Ook Fietspunt draagt zijn steentje bij: je kan je fiets laten keuren, je abonneren op het deelfietsensysteem Blue-bike, informatie krijgen over Cambio autodelen, …
Volgende partners hebben een standje op de Markt: Het Verzet, Bike Corner, Kbikes, Fietspunt, Via Vélo, Thomas Cycles, FitClass, Sterrenkunde club, Rode Kruis, de Fietsersbond en Kortweg Cycling Travel.

Voor de sportievelingen

 • Doorlopend van 13 tot 18u.: initiatie tafeltennis door TTC Palaestra
 • 13u30: start fietstocht georganiseerd door de dienst sport en recreatie. Je kan je inschrijven vanaf 12u30 aan dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2. De tocht start om 13u30 en brengt jou langs leuke fietspaden in Deinze. Er wordt gefietst aan een aangepast tempo, zodat ook kinderen kunnen deelnemen. Onderweg wordt er af en toe halt gehouden om op adem te komen. De fietstocht van 35 à 40 km eindigt om 17u30 op het Sint-Poppoplein.
 • 14u30: start fietstocht naar het stadsbos

Deze tocht vertrekt om 14.30 u. aan de Tolpoortbrug en neemt je mee langs leuke fietspaden naar en doorheen het stadsbos. Ook tijdens deze fietstocht wordt er gefietst aan een aangepast tempo voor de kleinsten onder ons. De afstand bedraagt ongeveer 10 km.

 • 14u45 – 15u45.: initiatie rope skipping door The Handles

Optredens

 • 14 u.: optreden Dance 4 Life
 • 14u40 – 14u45: optreden The Handles
 • 14u45 – 15u45: initiatie rope skipping door The Handles
 • 15u45 – 15u50: optreden The Handles
 • 15u50: optreden Jazz&Joy
 • 16u30: muzikaal optreden Silas

En verder…

Doorlopend van 13 tot 18 u.:

 • gekke fietsen
 • initiatie hyperboard
 • fietsgraveren
 • promillebrillen
 • Voor de kinderen zijn er een heleboel activiteiten zoals een behendigheidsparcours, een F1-parcours, een springkasteel en een schminkstand. Van 14u tot 18u. kunnen kinderen deelnemen aan de workshop ‘fiets je eigen schilderij’

Het volledige programma is te raadplegen op www.deinze.be/autovrijezondag

Strapdag
Op vrijdag 16 september is het opnieuw Strapdag. Op deze verkeersveilige dag gaan duizenden kinderen al stappend of trappend naar school, waardoor de auto aan de kant blijft staan. Dankzij het stadsbestuur kunnen alle basisscholen van Deinze gratis deelnemen aan dit initiatief. Zo hoeven de scholen zelf niets te betalen voor de strapkits, flyers, versiering op school, gadgets (fluo armbandjes) en het liedjesboek met o.a. het straplied. De kosten hiervoor worden door het stadsbestuur gedragen. Stad Deinze zal bovendien fluohesjes uitdelen aan de leerlingen van het vijfde leerjaar.

Car Free Day
Ook het stads- en OCMW-personeel geeft het goede voorbeeld. Het personeel doet op donderdag 22 september mee aan de Car Free Day, een duurzame pendeldag. Alle stads- en OCMW-personeelsleden die op 22 september te voet, met de fiets, bus of trein, of via carpooling naar het werk komen, krijgen ’s ochtends een croissant als beloning. Om het fietsen te stimuleren wordt er op Car Free Day ook een gratis workshop fietsherstel aangeboden aan de personeelsleden. Maar het stopt niet bij Car Free Day. Vanaf 22 september moedigen Stad en OCMW Deinze hun personeel aan om een maand lang duurzaam naar het werk te komen. Wie 80% van zijn woon-werkverplaatsingen duurzaam doet gedurende die maand, kan genieten van een gratis ontbijt op donderdag 27 oktober.

FietsTelweek
Vorig jaar vond de allereerste FietsTelweek plaats. Door overal in Vlaanderen fietsers te tellen (zowel manueel als met mobiele telpunten) kregen we heel nuttige informatie over fietsgedrag. Het was het grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen uitgevoerd. Dit jaar willen we de prestaties van vorig jaar overtreffen en nog meer metingen uitvoeren. Een week lang worden zoveel mogelijk fietsgegevens verzameld. Dit gebeurt via een gratis app waarmee fietsers hun eigen routes tracken, met vaste fiets-telpunten of telslangen op de fietspaden, maar ook aan de hand van manuele tellingen.

Hiervoor kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Heb je zin om een uurtje fietsdata te verzamelen, zodat we ons fietsbeleid beter kunnen maken? Neem contact op met de dienst milieu en duurzaamheid ([email protected] of 09 381 95 00).

Ook de provincie Oost-Vlaanderen telt mee tijdens de Fietstelweek in Deinze. Net zoals vorig jaar wordt er ter hoogte van de fietssnelweg aan het station van Deinze een telpunt geplaatst, waar de fietsstromen worden opgemeten in beide richtingen.

Meer info: www.fietstelweek.be

Wie naar de winkel fietst wint
Tijdens de Week van de Mobiliteit wordt het startschot gegeven van de campagne ‘Wie naar de winkel fietst wint’. Wie tussen 15 september en 25 oktober met de fiets gaat winkelen in Deinze krijgt een stempel op zijn of haar spaarkaart in een van de deelnemende handelszaken. Met een volle spaarkaart krijg je een leuk geschenk (zolang de voorraad strekt) en maak je bovendien kans op een van de mooie prijzen geschonken door het stadsbestuur en de sponsorende handelszaken. Nieuw dit jaar is dat onder de prijzen ook een loopfietsje, 2 kinderfietsen (6 & 12 jaar), een fiets voor volwassenen en 20 cadeaubonnen ter waarde van € 25 te winnen zijn. De winnaars worden na de campagne persoonlijk op de hoogte gebracht. Volle spaarkaarten kunnen ingeleverd worden bij de deelnemende winkels, aan het onthaal van dienstencentrum Leiespiegel en in de bibliotheek. Een overzichtslijst van de deelnemende handelszaken is beschikbaar op www.deinze.be/wiefietstwint en bij de dienst milieu en duurzaamheid. De deelnemende handelaars zijn gemakkelijk te herkennen aan de affiche in de etalage.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...