Een uur cultuur: Carlos Alleene en Yves Van Durme in gesprek met kunstenaars Stief Desmet en Marcase

Dit najaar ging de nieuwe lezingenreeks Een uur cultuur van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme praten met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond. Na journalist Johny Vansevenant en filosofe Tinneke Beeckman, zijn kunstenaars Stief Desmet en Marcase te gast.

leiespiegel-201610

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme.  “Een uur cultuur zorgt voor een nieuwe reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen, en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus Schepen van Cultuur Rutger De Reu.

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk.’

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later KLARA) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren presentator bij Radio Tequila.

Kunstenaars Marcase en Stief Desmet
Stief Desmet, gelauwerd kunstenaar uit Bachte-Maria-Leerne, experimenteert met schilderijen, tekeningen, installaties, beelden, foto’s en video. In zijn zoektocht klopt hartstochtelijk de polsslag van het leven in zijn veelzijdige onvatbaarheid. Op dit ogenblik loopt er een tentoonstelling van zijn bronzen beelden in NK Gallery in Antwerpen.  In het oude stadscentrum van Leuven heeft hij op het Joris Helleputteplein bronzen tractorsporen aangebracht als ode aan de landbouw.

Kunstenaar Marcase, pseudoniem van Marc Vanhaesebrouck (°1946), studeerde aan de academie van Deinze en de Sint-Lucas Hogeschool in Gent. Begin jaren zeventig schilderde hij realistische landschappen waarin hij al abstracte vormen introduceerde. Nadien borstelde hij structuren van bomen en gebladerte in een repetitief stramien. Hij zegt over zijn werk: “Ik ben niet op zoek naar iets, ik probeer dingen te vinden”.

Kortom, twee boeiende streekgenoten die voor een aangenaam ‘uur cultuur’ zullen zorgen.

Praktisch – Een uur cultuur
Wanneer? Zondag 11 december om 11 u.: Stief Desmet en Marcase
Waar? Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze
Toegang? Gratis, graag vooraf reserveren
Info en reservatie

Dienst cultuur en evenementen – 09 381 95 00
[email protected] – www.deinze.be/cultuur

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...