Comité van Canteclaer, Deinse stadsdichter en Cultuurraad lanceren gedichtenwedstrijd “Deinze rijmt”

Het Comité van Canteclaer, Deinse stadsdichter Luc C. Martens en de Cultuurraad lanceren naar aanloop van de 51ste Stoet van Canteclaer een gedichtenwedstrijd. Voor deze poëziewedstrijd, die “Deinze Rijmt” werd gedoopt, kan een gedicht worden ingediend met Canteclaer/het Reynaertverhaal als uitgangspunt. De wedstrijd staat open voor iedereen die woont, werkt of studeert in Deinze. Er is een prijzenpot van in totaal 1.000 euro voorzien. Inzendingen moet vóór 1 maart 2017 ingediend worden. Alle info en het wedstrijdreglement vind je terug op www.deinze.be/deinzerijmt.

Op 21 mei 2017 gaat de stoet van Canteclaer voor de 51ste keer door de straten van Deinze. In 1962 werd Canteclaer gekozen als centrale figuur uit het dierenepos “Van de vos Reynaerde”. De stoet werd georganiseerd rond de lentefoor in Deinze en de installatie van de nationale prijzencommissie voor het leven pluimvee in de stad. In de vijfjaarlijkse optocht lopen verschillende reuzen mee, zoals o.a. Canteclaer en Roede.

Poëzie- en haikuwedstrijd Deinze Rijmt

Het Comité van Canteclaer organiseert naar aanleiding van de stoet van Canteclaer en met de steun van stadsdichter Luc C. Martens en de Cultuurraad een Poëzie- en haikuwedstrijd onder de naam Deinze Rijmt. De poëziewedstrijd zal naast een open categorie voor iedere volwassene ook 3 categorieën bevatten voor leerlingen van de verschillende graden van het middelbaar onderwijs in Deinze.

Inzendingen rond het thema Canteclaer/het Reynaertverhaal in de meest brede betekenis worden verwacht tegen 1 maart 2017. Het gedicht moet in het Nederlands worden geschreven en mag niet gepubliceerd zijn of bekroond zijn in andere soortgelijke wedstrijden. Elke auteur kan slechts één gedicht inzenden. Het volledige wedstrijdreglement vind je terug op www.deinze.be/deinzerijmt.

“We zijn tevreden dat we als stadsbestuur op een originele, poëtische manier ons steentje kunnen bijdragen aan de ondersteuning van lokaal erfgoed zoals de Canteclaerstoet. In aanloop naar deze Deinse feestdag zal de dienst cultuur en evenementen nog bijkomende activiteiten organiseren, waarover later meer” klinkt het bij schepen van cultuur Rutger De Reu.

Prijzenpot

De winnaars worden gehuldigd tijdens het Cultuurweekend, meer bepaald op vrijdag 5 mei in dienstencentrum Leiespiegel, wanneer ook de Cultuurprijzen en de laureaten van de Kortverhalenwedstrijd worden bekend gemaakt. De jury van de wedstrijd Deinze Rijmt bestaat uit stadsdichter Luc C. Martens, Eddy Vaernewyck (Dichtersconvent Deinze), belleman Nick Hollevoet en Rita Rogiers, voorzitter van de stedelijke Cultuurraad. Er is een prijzenpot van in totaal 1.000 euro voorzien.

Info & wedstrijdreglement
Dienst cultuur en evenementen, Dienstencentrum Leiespiegel
www.deinze.be/deinzerijmt

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...