Regio Deinze gaat ‘Bewegen op verwijzing’

In de kleinstedelijke zorgregio Deinze zijn Deinze, Nazareth en Zulte gestart met het project ‘Bewegen op verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen huisartsen volwassen inwoners van Deinze, Nazareth en Zulte met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Foto's © Louis Bruyneel

‘Bewegen op verwijzing’ wil  de ‘zittende’ Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. Voor dit project werken de lokale besturen van Deinze, Nazareth en Zulte samen met het lokaal gezondheidsoverleg Logo Gezond+ en de huisartsenkring regio Schelde-Leie. Een kinesist versterkt bovengenoemde partners in een stuurgroep, die als opdracht heeft het project in de drie gemeenten in goede banen te leiden.

Beweegplan op maat

Doorverwezen patiënten krijgen van de beweeg- of BOV-coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. De bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. In elke gemeente werd een BOV-coach aangesteld: Wouter Verstockt in Deinze, Veerle Vandendriessche in Nazareth en Lynn Steelant is BOV-coach in Zulte.

Het aantal consultaties bij de BOV-coach kan je zelf bepalen.  Er is wel een maximum van 7 uur individuele begeleiding.  Dankzij ‘Bewegen op verwijzing’ profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting.

Zowel Deinze, Nazareth als Zulte zijn overtuigd van de voordelen van het project en besloten daarom samen een dossier in te dienen  bij VIGeZ. Onderzoek toont immers aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: “Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen. Ik zou daarom de kleinstedelijke zorgregio Deinze willen feliciteren met zijn engagement om ‘Bewegen op verwijzing’ op te starten. Voldoende beweging draagt namelijk bij tot een goede gezondheid.”

Dat een beweegplan op maat voordelen biedt en resultaat geeft, blijkt uit enkele getuigenissen uit andere BOV-projecten:

“Ik dacht altijd dat bewegen duur was. Nu ken ik leuke activiteiten die goedkoop of gratis zijn.“ – Badr

“Ik wil eigenlijk al lang de stap zetten om meer te bewegen. Mijn huisarts zei het al vaker en ik geloofde het wel, maar met de verwijsbrief in mijn handen voel ik me toch sterker.“ – Marc

“Dankzij de hulp kan ik weer met mijn kinderen spelen. Nu zeg ik niet zo snel: “Mama is moe, speel maar even alleen.” Ze vinden het heel fijn dat ik langer met hen kan spelen. – Amel

“Werk, huishouden, kinderen, stress … Ik had geen tijd om te sporten, dacht ik. Nu zie ik elke dag hoe ik meer kan bewegen. Het kan overal! En ik voel me beter.” – Asna

Wie geïnteresseerd is in het project ‘Bewegen op verwijzing’ kan terecht bij zijn huisarts. De huisarts bekijkt samen met jou of je in aanmerking komt voor een beweegplan op maat bij de BOV-coach.

Info
Dienst sociale zaken, Mouterijdreef 22, 9800 Deinze, tel. 09 381 68 74, [email protected]
De BOV-coaches: Wouter Verstockt, [email protected]; Veerle Vandendriessche, [email protected]; Lynn Steelant, [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...