Week van de Mobiliteit

Het streven naar een duurzame mobiliteit is één van de topprioriteiten van stad Deinze. In het kader van de Week van de Mobiliteit (16-22 september) vinden er in Deinze verschillende activiteiten plaats: op zondag 17 september is er de Autovrije Zondag, op donderdag 21 september geven het stads- en OCMW-personeel het goede voorbeeld tijdens de ‘Car Free day’ en kan je in dienstencentrum Leiespiegel terecht voor info- en testsessies rond duurzame mobiliteit en op vrijdag 22 september doen de scholen mee aan Strapdag. Tijdens de Week van de Mobiliteit start de campagne ‘Wie naar de winkel fietst wint’ in samenwerking met vzw Deinze Winkelstad.

wie naar de winkel fietst wint

Autovrije Zondag – 17 september

Autovrije Zondag vindt dit jaar plaats op 17 september. Op deze dag worden auto’s voor één dag aan de kant gezet en krijgen fietsers, skaters, voetgangers en andere zwakke weggebruikers het voor het zeggen.

We voorzien een waaier aan activiteiten op de Markt voor kinderen en volwassenen. Doorlopend van 13 tot 18 uur is er een mobiliteitsmarkt met test- en infostands over duurzame mobiliteitsalternatieven.

Programma:

14 – 18 u.: workshop ‘fiets je eigen schilderij’

14.30 u.: optreden The Handles

14.45 u.: initiatie The Handles

15.45 u.: optreden The Handles

16.00 u.: muzikaal optreden Silas Van Laecken

13 – 18 u., doorlopend:

Gekke fietsen parcours (Fietsersbond), Kinderfietsen Formula 1 track, Springkasteel, behendigheidsparcours voor kinderen, Fietsen graveren, Initiatie elektrische steps, Initiatie tafeltennis door TTC Palaestra, Uitdelen stoepkrijt, Fietskeuring door Fietspunt, Spa sampling, Kindergrime, Dronkemansparcours met promillebrillen (Fietsersbond), Beiaardmuziek met mogelijkheid tot bezichtigen van de beiaard, Infostand Rode Kruis, Kijken naar de zon met de Vereniging voor Sterrenkunde (Leo Deinze), Mobiliteitsmarkt
www.deinze.be/autovrijezondag

Infosessie autodelen – 19 september

Op dinsdag 19 september kan je om 20 u. in dienstencentrum Leiespiegel terecht voor een infosessie over de mogelijkheden van autodelen voor inwoners. De plaatsen zijn beperkt, schrijf je vooraf in via [email protected] of 09 242 32 75.

Car Free Day en info/testsessies duurzame mobiliteit – 21 september

Donderdag 21 september staat met Car Free Day voor een duurzame pendeldag. De personeelsleden van de stad en het OCMW betuigen hun steun en gaan voluit voor duurzaam woon-werkverkeer: te voet, per fiets, met de trein, met de bus of carpool. Het stopt natuurlijk niet met die ene dag. De medewerkers worden aangemoedigd om gedurende een maand duurzaam naar het werk te komen, om dan hopelijk te kiezen voor duurzaam pendelen.

Diezelfde dag kan je in Leiespiegel terecht voor info- en testsessies rond duurzame mobiliteit. Er zijn twee sessies:

Tussen 12.30 en 17 uur is er een sessie voor ondernemers. Onze dienst mobiliteit en ondernemersplatform Deinze Industrie organiseren samen met KBC een ondernemersmiddag rond duurzaam woon-werkverkeer. Met deze inspiratiesessie willen we voorstellen en cases aanreiken aan ondernemers  en HR-managers. Met korte sessies geven we een nieuwe kijk op de pendelmogelijkheden, de fiscale gevolgen en trends. Er is ook een infomarkt met  testmogelijkheden, zodat theorie onmiddellijk kan getoetst worden aan de praktijk. Gratis inschrijven voor 12 september 2017 via www.deinze.be/ondernemers-mobiliteit of [email protected].

Tussen 18.30 en 22 uur zijn Deinzenaren welkom in Leiespiegel voor een algemene info- en testsessie rond duurzame mobiliteit. Je kan een sessie volgen over “Deinze, weginfrastructuur nu en in de toekomst”, alles te weten komen over autodelen, een toelichting rond duurzaamheid door Eandis volgen en zien hoe Colruyt duurzame mobiliteit in de praktijk toepast. Nadien is er een infomarkt met testmogelijkheden. Deelname is gratis. Inschrijven kan tot 12 september via www.deinze.be/inwoners-mobiliteit.

 

Strapdag – 22 september

Vrijdag 22 september is Strapdag, een initiatief van de scholen van Deinze. Doelstelling is om kinderen en ouders aan te moedigen zich duurzaam en veilig naar de school te verplaatsen. De dagelijkse verplaatsing naar school te voet of met de fiets doen heeft immers een impact op vlak van milieu en mobiliteit en is gezond voor kinderen en ouders. Strapdag zet de fijne aspecten van stappen en trappen op een ludieke manier in de verf. Hiermee willen we ouders en kinderen aanzetten om na te denken over hun mobiliteitsgedrag en ecologische voetafdruk. Dankzij het stadsbestuur kunnen alle basisscholen van Deinze gratis deelnemen aan dit initiatief. Zo hoeven de scholen zelf niets te betalen voor de strapkits, flyers, versiering op school, gadgets en het liedjesboek met o.a. het straplied. De kosten hiervoor worden door het stadsbestuur gedragen. Het stadsbestuur voorziet bovendien fluohesjes voor alle leerlingen in het vijfde leerjaar.


Wie naar de winkel fietst wint

Tijdens de Week van de Mobiliteit wordt het startschot gegeven van de campagne ‘Wie naar de winkel fietst wint’. Wie tussen 15 september en 28 oktober met de fiets of te voet gaat winkelen in Deinze krijgt een stempel op zijn of haar spaarkaart in een van de deelnemende handelszaken. Tijdens de actie maak je kans op een gadget bij een handelaar, na afloop worden er uit de volle spaarkaarten enkele waardevolle hoofdprijzen verloot: een elektrische dames- of herenfiets, en een elektrische citystep en twintig waardebons van € 50. De hoofdprijzen worden mede gesponsord door Kbikes en Norta.

De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Volle spaarkaarten kan je deponeren in één van de bussen in dienstencentrum Leiespiegel (Brielstraat 2), sportcomplex Palaestra (Kastanjelaan 35), de dienst patrimonium (Industrielaan 23) en de bibliotheek (Gentpoortstraat 1).

Info

Dienst milieu en duurzaamheid
Brielstraat 2, 9800 Deinze, 09 381 95 00
[email protected]
www.deinze.be/weekvandemobiliteit

Centrummanager vzw Deinze, Winkelstad
Chris Verghote
Brielstraat 2, 9800 Deinze, 09 381 07 05
[email protected]
www.deinze.be/wiefietstwint

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...