Vogelen door dummies in Deinze

In mei legt elke vogel z’n ei. Maar welke vogels leggen hun ei in Zulte, welke in Deinze en welke in Nazareth? Natuurpunt tussen Leie en Schelde vogelt het samen met u uit. Drie wandelingen – één in elk deelgebied – richten zich zowel op beginnende als meer gevorderde vogelliefkijkers.

Sunset_Vinkt_C_Deinzeonline_Deinze

29/04 te Zulte – Geboortebos uit de pampers
Op zondag 29 april gaat de eerste wandeling door in en rond het Ondernemersbos in Zulte. In 2012 werden hier de eerste bomen aangeplant voor de aanleg van een geboortebos. Dit was een eerste stap in een groter project van 5 ha waarop inmiddels 20.000 bomen – linde, zwarte els, haagbeuk, hazelaar, meidoorn, … – werden aangeplant. De aanleg van het bos kadert in een streven naar CO2-neutraliteit van de nabijgelegen industriezone. Intussen raakt het bos zo stilaan de pampers ontgroeid en hebben heel wat diersoorten – voornamelijk vogels – de weg ernaartoe gevonden.
Koen Bilcke (tel 0473/81.43.58) en Etienne Colpaert, twee Natuurpuntgidsen, nemen u mee op een dauwtrip van een vijftal kilometer. Verzamelen om 6u15 aan recreatiedomein Waalmeers (Waalstraat 188, Zulte). Einde omstreeks 9u.

06/05 te Deinze – Vogelen voor dummies
De wandeling op zondag 6 mei in de Brielmeersen richt zich op ‘vogeldummies’. Al wie onze gevederde vrienden een warm hart toedraagt maar moeite heeft om ze uit elkaar te houden, zal op deze wandeling aan z’n trekken komen. Sinds een tiental jaar steelt een kolonie ooievaars de show in de Brielmeersen. Het provinciaal domein vormt echter ook voor heel wat tuin- en parkvogels een zeer geschikt habitat. De grote diversiteit aan planten en structuur en de aanwezigheid van water zorgt voor veel voedsel en schuil- en nestgelegenheid.
Gidsen Florent Van Broek (tel. 0488/42.25.29) en Koen Bilcke wachten u op om 8u aan de ingang van de Brielmeersen (Matthyslaan Deinze). Kostprijs 1 euro voor verzekering en koffie. I.s.m. provincie Oost-Vlaanderen en de Gezinsbond. Einde omstreeks 10u.

10/05 te Eke – Op zoek naar unieke vogelsoorten
Op donderdag 10 mei trekt Natuurpunt naar de Scheldevallei te Eke. Sinds dit jaar behoort Nazareth tot het werkingsgebied van het herdoopte ‘Natuurpunt tussen Leie en Schelde’. Het geschikte moment dus om een prachtig stukje natuur in de buurt te ontdekken. De Scheldevallei in Eke is een zogenaamde alluviale vlakte waar de Schelde eeuwenlang stroomde en overstroomde. De gronden, rijk aan klei, werden er druk geëxploiteerd door lokale steenbakkerijen. Ook werden her en der dijken en beken aangelegd. Relicten van deze rijke historie zijn nog steeds zichtbaar in het waardevolle landschap. Samen met de mens, weten ook de vogels deze omgeving te waarderen. Enkele minder gekende broedvogels als de gekraagde roodstaart, de wielewaal en de sprinkhaanzanger zijn hier usual suspects.
Gids Niko Van Wassenhove (tel 09/385.74.58) verwelkomt u om 7u ter hoogte van Sluis 3 te Eke (Franson) waar de wandeling start. Einde omstreeks 10u30.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...