De Sint en de Deinse kinderen genieten van cultuur in eigen stad

Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven. Ook in stad Deinze. Bibliotheek Deinze en Landegem, mudel, Leietheater en de jeugd- en cultuurdienst organiseren diverse gratis workshops voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Ook de Sint houdt van cultuur in Deinze, want op zondag 17 november doet hij samen met zijn Pieten de Blijde Intrede in Deinze. De heilige man bezoekt ’s ochtends de kinderen van deelgemeente Astene in De Ceder. ’s Namiddags gaat het Sintfeest in Deinze verder met de familievoorstelling “Zou de Sint” die om 13.30 uur én om 16.30 uur plaatsheeft in Leietheater. Tussen de twee theatervoorstellingen in meert Sinterklaas aan per stoomboot aan het Sint-Poppoplein. De Sint en zijn gevolg, worden er verwacht rond 15 uur. 

https://i0.wp.com/www.deinzeonline.be/wp-content/uploads/2017/11/sinterklaas_DeinzeOnline.jpg?resize=1200%2C803&ssl=1

Sinterklaasintocht 

Om 9 u. vertrekt Sinterklaas van Astene Sas naar De Ceder (Parijsestraat 34). Alle kinderen zijn er welkom tot 11.30 uur. De Sint heeft voor elk kind iets lekkers mee.

In de namiddag begeeft de Sint zich met zijn Zwarte Pieten per stoomboot naar het centrum van Deinze. Alle kinderen van Deinze en omstreken worden vanaf 14.30 uur verwacht op het Sint-Poppoplein om de Sint en de Pieten te verwelkomen langs de kade. De stoomboot van Sinterklaas wordt verwacht om 15 uur. 

“Sinterklaas zal zijn uiterste best doen om zoveel mogelijk kinderen persoonlijk te begroeten. De Sint liet reeds weten erg blij te zijn met zelfgemaakte tekeningen en schilderijen en neemt deze graag in ontvangst.

Na de verwelkoming op het Sint-Poppoplein trekken Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten in stoet naar Leietheater waar ze iedereen om 16 uur zullen uitwuiven voor ze Deinze weer verlaten”, vertelt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur en jeugd. 

Familievoorstelling “Zou de Sint”

Voor en na de intocht per stoomboot kunnen gezinnen van 13.30 uur tot 14.30 uur of van 16.30 uur tot 17.30 uur in Leietheater genieten van de theatervoorstelling “Zou de Sint”. In deze muzikale theatervoorstelling verklappen De Tamboerijnen aan wie alles wil weten over de goedheilig man en zijn gevolg graag hoe de vork in de steel zit. Want wist je dat Zwarte Pieten wel eens bang zijn? En dat het paard van de Sint heel graag snoept?

Met sinterklaasmeezingers en boeiende eigen liedjes hoor je precies wat er allemaal goed en fout kan gaan op de verjaardag van de goede man. Met frisse akoestische arrangementen, de nodige dosis rock-‘n-roll op kindermaat en de unieke blend van Tamboerijnenstemmen kan jong en oud genieten van dit heerlijke pepernootje cultureel erfgoed. 

“Zou de Sint” is een familievoorstelling voor brave kindjes en deugnieten vanaf 3 jaar. Een ticket kost 4 euro.

Kunstendag voor Kinderen 

“Maar naast de theatervoorstellingen staat ook de Kunstendag voor Kinderen garant voor heel wat cultureel plezier in de stad. Dat de Sint dit jaar speciaal op zondag 17 november naar Deinze komt,  toont dat ook hij heel erg houdt van het culturele leven in onze stad”, zegt schepen Rutger De Reu.

In het kader van Kunstendag voor Kinderen hebben er overal in Deinze verschillende kindgerichte culturele activiteiten plaats. Bibliotheek Deinze en Landegem, mudel, Leietheater en de jeugd- en cultuurdienst organiseren diverse leuke gratis workshops voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Een overzicht:

 • van 10.30 tot 12 u. – Bibliotheek Deinze
  KOPpige Kunstenaars, werken rond portretten: workshop met jeugdauteur Peter Slabbynck en docente Veerle Jacobs. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
  Inschrijven via 09 381 95 60, [email protected]
 • van 10.30 tot 11.30 u. – Bibliotheek Landegem
  Borrelwoordjes: kinderen kunnen komen proeven van verhaaltjes over… kunst! 
  09 321 92 70, [email protected]
 • van 14.30 tot 17.30 u. – mudel
  Fietsen pimpen: workshop voor kinderen vanaf 5/6 jaar
  09 381 96 70, [email protected]
 • van 9.45 tot 10.45 u. en van 11 tot 12 u. – Bibliotheek Landegem
  Workshop door kinderboekenillustratrice Suzan T’Hooft voor kinderen vanaf 6 jaar
  Inschrijven via [email protected]
 • van 13.30 tot 14.30 u. en van 16.30 tot 17.30 u. – Leietheater
  Cinesint: workshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
  Inschrijven via [email protected]

Praktisch

Sintintocht op zondag 17 november 2019 om 15 uur. Gratis
Info: Jeugddienst, 09 381 86 61, [email protected], http://www.deinze.be/jeugd

Familievoorstelling “Zou de Sint” op zondag 17 november 2019 van 13.30 tot 14.30 uur en van 16.30 tot 17.30 uur. Ticket: 4 euro
Info en tickets: Leietheater, 09 381 07 40, [email protected], http://www.leietheater.be/tickets

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...