Erfgoedcel toont expo Kanaal van Schipdonk in Tolpoortstraat

Passanten in de Tolpoortstraat kunnen tijdens de gure herfst- en wintermaanden overdag even schuilen in de toegangspoort van het huisnummer 79. Men kan meteen de fototentoonstelling over de geschiedenis van het Schipdonkkanaal bekijken. Aan de hand van een reeks foto’s, tekeningen en kaarten krijgt de bezoeker een beeld van het ontstaan en wedervaren van deze waterloop.

‘De vaart’ is een zeer zichtbare band tussen heel wat deelgemeenten in Deinze. De waterloop start aan de Noorderwal in Deinze en passeert Bachte, Meigem, Nevele, Vosselare, Landegem en Merendree. Het verbindt de Leiestreek met het Meetjesland en verder richting de Noordzee.

De graafwerken gingen van start in 1846. Politieke tegenkanting, stakingen en de vele onteigeningen zorgden voor heel wat commotie. De tentoonstelling zoomt ook in op de infrastructuur op en rond het Schipdonkkanaal. Doorheen de jaren zijn er immers knappe staaltjes van technisch vernuft ontwikkeld, die het verkeer op de waterloop vlotter lieten verlopen.

De expo is een realisatie van de heemkundige kring Het Land van Nevele en werd eerder dit jaar getoond in Nevele. De Erfgoedcel Comeet (Meetjesland) zorgde voor steun. Een deel ervan is nu te zien in het poortgebouw van het Museum Fonds Gentiel De Smet, waar de Erfgoedcel Leie Schelde een onderkomen heeft gevonden.

De tentoonstelling is iedere werkdag tijdens de kantooruren vrij te bezoeken. Ze loopt gedurende de wintermaanden.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...