Zesde editie Winterpret aan de Leie, sfeervolle kerstmarkt en Huis van de Kerstman in Deinze

Het Sint-Poppoplein wordt voor de zesde keer omgetoverd tot een heus winterdorp, deze keer vanaf donderdag 12 december 2019. Drie weken lang, tot en met zondag 5 januari 2020, kan iedereen er terecht voor een winterkermis, gezellige drank- en eetkraampjes en kunnen jong en oud hun beste schaatskunsten demonstreren op de overdekte ijspiste. De traditionele kerstmarkt met animatie voor jong en oud is terug van de partij tijdens de weekends van 14 en 15 en ook 21 en 22 december. Op deze dagen vindt er ook een alternatieve kerstmarkt plaats in de Volkskring, waar je verschillende organisaties met een sociaal doel kan steunen. In het voormalige stadhuis op de Markt kan je terecht voor de Oxfam cadeaudagen. Van woensdag 18 tot en met woensdag 25 december kan je tussen 14 en 18 uur in het Huis van de Kerstman (Erfgoedhuis Fonds De Smet, Tolpoortstraat 79) ontdekken hoe de Kerstman leeft, werkt en slaapt.

Winterpret aan de Leie

Vanaf donderdag 12 december 2019 tot en met zondag 5 januari 2020 kunnen schaatsfanaten zich amuseren op de ijspiste van 300 m². Deze is overdekt om energie te sparen, maar open aan de zijkanten zodat het openluchtgevoel primeert. Het maakt niet uit of je een beginnende of ervaren schaatser bent, jong of oud: de ijspiste staat open voor iedereen. Ook rolstoelgebruikers kunnen het ijs op, vergezeld van hun begeleider. Op zondagochtend is er Kleuterglibberen, dan kunnen de allerkleinsten tot en met 6 jaar gratis hun eerste pasjes op het ijs wagen.

Na het grote succes van vorig jaar komt het Eisstockschießen terug! Op maandagavond 16, 23 en 30 december kunnen jong en oud vanaf 20 uur het gladde ijs betreden voor een potje Eisstockschießen. Deze populaire winterse teamsport is een afgeleide van curling en petanque. Voor deze sport moet je niet kunnen schaatsen, je loopt namelijk met je schoenen op het ijs. Daarnaast hebben we op donderdagavond 19, 26 december en 2 januari om 20 uur als vaste waarde het amateur ijshockeytoernooi.

De ijspiste wordt het centrale punt van een gezellig winterdorp waar heel wat te beleven valt. De sfeervolle winterkermis zal de kinderharten ongetwijfeld sneller doen slaan. Verwacht je aan gezellige verlichting en een vleugje muziek die jou in de juiste kerststemming zullen brengen. In het winterdorp word je bovendien regelmatig getrakteerd op een muzikale avond met optredens en deejay. Er zullen zowel lokale als niet-lokale acts op het programma staan. Verdere info over de activiteiten vind je in het programma op www.winterpretaandeleie.be

Praktische informatie

Openingsuren

Vanaf 12 december tot en met 23 december:

  • Tijdens de week: 15.30 u. tot 21 u.
  • Tijdens het weekend: 10 u. tot 22 u.

Vanaf 24 december tot en met 5 januari:

  • Tijdens de week: 10.30 u. tot 21 u.
  • Tijdens het weekend: 10 u. tot 22 u.

Kerst- en oudejaarsavond: 10 u. tot 18 u.

Kerst- en nieuwjaarsdag: 13 u. tot 20 u.

Toegangsprijzen schaatspiste

7 euro p.p. (huur schaatsen inbegrepen)

Kortingen voor groepen, verenigingen, scholen, rolstoelgebruikers, … op voorwaarde dat er op voorhand gereserveerd wordt via [email protected] Ook speciale groeps- en bedrijfsarrangementen zijn mogelijk.

Organisatie

Winterpret aan de Leie is een organisatie van Uitbureau Gent vzw in samenwerking met stad Deinze, Free-Time vzw en Gent Feest. 

Hoofdpartner

Garage De Prins

Drank en eten

Dit jaar zal er naast de piste een gezellige indoor winterbar zijn. Iedereen kan er genieten van een heerlijk (warm) drankje met zicht op de piste, de kermis en de gehele site. Onze winterbar zal nog lekker gezellig warmer zijn dan vorig jaar! Daarnaast kan je er ook genieten van een heerlijke portie oliebollen of churros. 

Kermis

Naast de kerk vind je leuke en kindvriendelijke kermisattracties. De lambada, de trampoline, het eendjeskraam en het lunapark zijn terug van de partij. Altijd goed om een lach te toveren op de vele (kinder)gezichtjes. Nieuw dit jaar is de kinderdraaimolen! Een prachtige, grote molen waar alle kinderen zich prins of prinses op wanen. 

Programma

Feestelijke opening – vrijdag 13 december vanaf 19 u.

De zesde editie van Winterpret aan de Leie wordt feestelijk ingeschaatst door Kryos On Tour. Vijf leerlingen van Katrien Pauwels, waaronder heel wat Belgische schaatskampioenen, brengen een wervelende show met afgewisseld uptempo nummers en trage nummers. Een echte schaats’kunst’show waarvan jong en oud zullen genieten. Hierna is er een officiële opening door het college van burgemeester en schepenen. 

Fanfare van Gavere – zaterdag 14 december om 19 u.

Ste.-Cecilia komt op zaterdag 14 december gezellige deuntjes blazen en spelen, waarvan iedereen zal kunnen genieten. Deze fanfare was reeds eerder te gast op Winterpret aan de Leie en zorgde telkens voor sfeervolle avonden. 

After Work – vrijdag 20 december vanaf 18 u.

Zet het weekend en de vakantie in met collega’s op het After Work event! Op vrijdag 20 december trekt onze DJ vanaf 18 u. het feest op gang met de beste platen uit de voorbije decennia. Wil je graag aanwezig zijn met jouw bedrijf/team? Aarzel dan niet om contact op te nemen via [email protected] voor een specifieke aanvraag.

Kleuterglibberen – elke zondag van 10 u. tot 12.30 u.

Op zondagmorgen is de ijspiste speciaal geopend voor de allerkleinsten. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis op de piste om hun eerste pasjes op het ijs te zetten. Speciaal voor hen worden sleetjes en pinguïns gratis ter beschikking gesteld. Dit jaar wordt nog extra ingezet op begeleide activiteiten en workshops zodat ook de ouders kunnen genieten van het glibberen langs de zijlijn. 

IJshockeytoernooi (geen ervaring nodig!) – elke donderdag van 20 u. tot 23 u. 

Op donderdagavond vindt telkens een ijshockeytoernooi plaats. Groepen en verenigingen kunnen op 19 en 26 december en 2 januari strijden voor de titel van beste amateur ijshockeyteam van Deinze. Inschrijven kan via het Facebookevenement of via [email protected].  

Eisstockschießen (geen ervaring nodig!) – elke maandag van 20 u. tot 23 u.

Op maandagavond 16, 23 en 30 december kunnen jong en oud het gladde ijs betreden om een potje te Eisstockschießen. Deze populaire winterse teamsport is een afgeleide van curling en petanque. Voor het Eisstockschießen moet je niet kunnen schaatsen, je loopt namelijk met je schoenen op het ijs. Inschrijven kan via het Facebookevenement of via [email protected]

Sfeervolle kerstmarkt

De traditionele kerstmarkt vindt dit jaar plaats op de Markt van Deinze tijdens de weekends van 14 en 15 en ook 21 en 22 december. De toegang is gratis. Twinkelende lichtjes, mooie decoratie en meer dan vijftig verlichte kerstbomen brengen je meteen in de juiste kerststemming. Er wordt een inkompoort geplaatst ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en deze blijft de volledige decembermaand staan. Ook de stadshal wordt passend versierd met dennenbomen en andere kerstversiering.

Op de kerstmarkt kan je slenteren langs 34 verschillende kerstkraampjes op zoek naar een origineel cadeau: houten speelgoed, interieurartikelen, schoonheidsproducten, kaarsen, juwelen, kerstkaarten, geschenkartikelen, plaids, nachtkledij, verrassingen voor de kleintjes en nog veel meer. Je zal er ook mutsen, sjaals, warme sokken en dikke truien kunnen kopen voor de koude winterdagen. 

De nodige culinaire kraampjes worden voorzien, zo vind je er onder meer ambachtelijke hoeveproducten, spitburgers, … Je kan er ook jezelf verwennen met wafels en pannenkoeken, oliebollen en natuurlijk ook glühwein, allerlei soorten bieren en Filliers, koffie of warme chocolademelk.

Redenen genoeg dus om een bezoekje te brengen aan de Deinse kerstmarkt!

De kerstmarkt is op zaterdag geopend van 14 u. tot 22 u. en op zondag van 14 u. tot 21 u. Op beide weekends deelt de kerstman ook cadeautjes uit.

Elke avond zal er muzikale animatie zijn.

Alternatieve kerstmarkt

Tijdens de kerstmarkt organiseert vzw De Volkskring Dekenaat Deinze in De Volkskring (Markt 73) een alternatieve kerstmarkt voor socio-culturele verenigingen en organisaties uit de non-profitsector die een sociaal doel nastreven. Deze kerstmarkt is op zaterdag 14 december geopend van 14 u. tot 20 u. en op zondag 15 december van 14 u. tot 19 u.

Oxfam cadeaudagen

In het voormalige stadhuis op de Markt nummer 21 hebben de Oxfam cadeaudagen plaats met een ruim aanbod van eindejaarsgeschenken en wereldwinkelproducten. In de bar kan je terecht voor een lekkere kop koffie, een stuk taart, een glas wijn of een Juste-biertje, het nieuwe fair-trade biertje van de wereldwinkels. De Oxfam Cadeaudagen zijn geopend op vrijdag 13 december van 19.30 tot 22 uur, op zaterdag 14 december tussen 10 u. en 20 u. en op zondag 15 december van 10 u. tot 18 u. Tijdens de beurs houdt Amnesty International zijn briefschrijfmarathon. Ze hoopt het aantal brieven van vorig jaar te overtreffen. Briefschrijvers krijgen een gratis drankje en versnapering.

Op de openingsavond, vrijdag 13 december reiken we de cheque met de opbrengst van ons fair-trade ontbijt uit aan “Escuela de Musica Paco Cutumay” in de provincie Morazán (El Salvador) en is er een gratis optreden van het “Redemption koor” dat bestaat uit mensen in armoede, onder leiding van Deinzenaar Jacky Vanobbergen. 

Het huis van de Kerstman

Van woensdag 18 tot en met woensdag 25 december kan je tussen 14 u. en 18 u. terecht in het huis van de Kerstman (Erfgoedhuis Fonds De Smet, Tolpoortstraat 79, Deinze). Dit is een organisatie van Deinze Winkelstad vzw en stad Deinze. Kom je verdiepen in de magische wereld van het huis en de tuin van de Kerstman. Een unieke beleving voor jong en oud! In het huis krijg je toegang tot zijn cadeaukamer, leef- en werkruimte, slaapkamer,… Je ontdekt tijdens een rondleiding hoe de Kerstman leeft, werkt en slaapt. 

Dit jaar kan je na het bezoeken van het huis nog even gezellig vertoeven in de tuin van de Kerstman! In een heuse winterbar kan je genieten van koude en warme dranken. Koffie, chocolademelk, glaasjes van plezier met Filliers Distillery jenever, …Ook de zoetebekken worden verwend met bijvoorbeeld marshmallows die je zelf boven één van de vuren kan roosteren.

Openingsuren en activiteiten:

Woensdag 18 december: open van 14 u. tot 18 u.

Donderdag 19 december: open van 14 u. tot 22 u. 

  • Om 20 u.: Kerstmagie met The Great Leo aka Arvidius Viaene

Vrijdag 20 december: open van 14 u. tot 22 u. 

  • Tussen 19 u. en 20 u.: “Vrolijk Uurtje”: allerlei dranken verkrijgbaar aan promo-prijsjes.
  • Om 20 u.: Ho ho ho – ha ha ha – avond 

MC: Steven Degryse (Winnaar Vlaamse Improcup)

Stijn Verdegem (Finalist humorklas Radio 2)

Jens Lesthaeghe

Brecht Verschuere 

Stijn Vandermeeren

Zaterdag 21 december: open van 14 u. tot 22 u.

  • Tussen 19 u. en 20 u.: “Vrolijk Uurtje”: allerlei dranken verkrijgbaar aan promo-prijsjes.
  • Om 20 u.: Singles on fire: muzikaal genieten van allerlei singles (vinylplaatjes) aan het kampvuur, gebracht door Tom De Bie

Zondag 22 december: open van 10 u. tot 18 u.

  • Om 11 u.: Kerstverzen door Décédé (Dichtersconvent Deinze). Steven Van de Putte, de stadsdichter, brengt poëzie en nodigt ook bevriende dichters uit. Een ideaal moment om te genieten van poëzie en een heerlijk aperitief of een verwarmende drank.

Maandag 23 december: open van 14 u. tot 18 u.

Dinsdag 24 december: open van 14 u. tot 18 u.

Woensdag 25 december: open van 14 u. tot 18 u.

Het huis van de Kerstman is een initiatief van Deinze Winkelstad vzw en stad Deinze. Het volledige programma vind je op www.beleefdeinze.be

Gezellig wintershoppen doe je in Deinze Winkelstad!

Voor al jouw kerst- en eindejaarsgeschenken kan je terecht bij onze winkels. Verplaats je naar jouw geliefde winkelbestemming in het centrum van Deinze via het gratis kersttreintje. Happy Loco rijdt op zaterdagen 14, 21 en 28 december van 13 u. tot 17.40 u. De bestuurder krijgt een kerstmanoutfit, we versieren de trein met lichtjes en voorzien kerstmuziek.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...