Unieke kaart van Deinze komt terug thuis

Het mudel heeft een bijzondere kaart op de kop kunnen tikken. Op een veiling in Brussel kon de oudste gekende kaart van de stad worden aangekocht. Het is een uniek stuk dat voor 1576 werd gemaakt. Het behoort nu al tot de absolute topstukken van de collectie van het museum.

“De kaart is wellicht een processtuk dat werd gemaakt tijdens een pleidooi voor een rechtbank. Het beschrijft vermoedelijk het verhaal van van een misdadiger die in Deinze misdaden heeft gepleegd, al moet daar nog veel onderzoek naar gebeuren”, aldus een trotse schepen van Cultuur Rutger De Reu.

“We kunnen wel al met zekerheid zeggen dat het dateert van voor 1576. Naast de Rekkelinge staat immers ook het Magritteklooster op de kaart afgebeeld. Dat werd volledig afgebroken in 1576. De kaart zelf is een aquarel en is dus een uniek stuk.”, zegt Rutger De Reu, “Nooit eerder werd een kaart gevonden die zolang de tand des tijds heeft doorstaan. Het is ook bijzonder dat zo een kaart zolang in goede staat blijft. Dit is een absoluut topwerk voor onze stad. We zullen blij zijn als het eindelijk terug thuiskomt.“

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...