Uniek Concert in Leietheater met Harmonieorkest Deinze

Van CEO/Onderneemster van het jaar en Schepen tot dirigent. Op vrijdagavond 3 april kan u in het Leietheater de paasvakantie inzetten met een perfect ontspannende concertavond met het Harmonieorkest Deinze. Zij brengen straffe muziek, solisten van eigen bodem en plaatsen ook twee bekende Deinzenaren als dirigent voor het orkest: CEO van Aluvision Ann Vancoillie en Schepen Rutger De Reu.

Straffe muziek

Het nu reeds meer dan 50 muzikanten tellende Harmonieorkest Deinze onder leiding van Kenny Van Heuverswijn brengt na een maandenlange, intensieve voorbereiding een zeer verscheiden repertoire, met een aantal ‘speciallekes’. Zo krijgt u een straffe, stevige opener Victory van Rossano Galante te horen, wordt u ondergedompeld in de mysterieuze wereld van Nostradamus met Nostradamus van Otto M. Schwarz en wordt u meegenomen naar het eeuwige leven met Vitae Aeternum van Paul-Lovatt Cooper. Dit laatste werk is de première van de versie voor harmonieorkest die speciaal gemaakt werd voor Deinze door brass band-legende Luc Vertommen. Daarnaast is er ook plaats voor lichter werk: het Zuiderse Danzon no. 2 van Arturo Marquez en Sirocco van Peter Graham. Het aantal muzikanten en het niveau stijgt jaar na jaar. 

Eigen solisten

Daarbovenop krijgt u een aantal solisten van eigen bodem te horen: You Raise me Up in een duo voor trompet (Hans Allaert) en zang (Kathleen Vercampt), en het spectaculaire Czardas van Monti door 2 xylofoon-solisten (Bram Stroobandt en Nick Provoost).

Gelegenheidsdirigenten met maandenlange voorbereiding

Als één van de hoogtepunten zal u twee bekende Deinzenaren (M/V) aan het werk zien als dirigent. Speciaal voor deze gelegenheid worden zij maandenlang voorbereid door dirigent Kenny Van Heuverswijn. Het gaat om Schepen voor Cultuur en Jeugd Rutger De Reu en Ann Vancoillie, CEO van Aluvision.

“Dit jaar ben ik tien jaar dirigent van het harmonieorkest Deinze en ik wou iets speciaals doen rond dirigeren. Ik werd geïnspireerd door het Nederlandse TV-programma “Maestro”: daarin worden bekende Nederlanders met geen enkele actieve muziekkennis uitgedaagd om een professioneel orkest te dirigeren. ´

Één van de liefste dingen die ik doe is mensen iets te laten doen wat ze aanvankelijk niet voor mogelijk achten. Ik doe dat ook al tien jaar met het orkest. Het is voor mij ook een belangrijke taak van een dirigent: mensen stapsgewijs tot een resultaat brengen waar ze nooit op hadden durven hopen en waar ze met een zeer goed gevoel op kunnen terugkijken doordat ze zichzelf overtroffen hebben. Met het Harmonieorkest Deinze zijn we op die manier in tien jaar tijd enorm vooruit kunnen gaan, door stap per stap de lat hoger te leggen. Dat kan natuurlijk enkel door gemotiveerde muzikanten in het orkest te hebben.

Op zich lijkt dirigeren vrij eenvoudig, tot je het zelf moet doen. Zeker als je geen noten kan lezen, nooit een muziekinstrument gespeeld hebt,… Het is immers zowat het moeilijkste dat je in de muziek kan doen.

We zijn op zoek gegaan naar twee leidinggevende figuren in Deinze als gistdirigent, die we in een andere leidinggevende context wilden plaatsen. De twee gastdirigenten waren best optimistisch bij aanvang, wat snel omsloeg naar lichte wanhoop omdat het onder andere zelfs motorisch best comple is. Ze gaan er echter keihard voor en als ze zo verder doorzetten gaan ze er zekeren geraken. Ik ben alvast zeer benieuwd naar het resultaat, en ik ben nu al fier op hen.”

Rutger De Reu (°1983)

Schepen Rutger De Reu voorstellen in Deinze hoeft eigenlijk niet meer, hij is er geboren en getogen. Hij doorliep het humaniora Latijn-Wetenschappen aan het Sint-Hendriks-en Zusters Maricoleninstituut, waarna hij een Master in de Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent volgde. Hij is momenteel actief als Schepen van Deinze in ’t Land van Nevele, kabinetsmedewerker en voorzitter van de Deinse Sociale Bouwmaatschappij.

Rutger: “Ik ken het harmonieorkest en haar werking al jaren. Het is één van de bloeiende culturele verenigingen van onze stad. Ik kon dus niet weigeren, maar het blijft toch huzarenstukje. Iedereen denkt dat dirigeren gemakkelijk is, tot je eraan begint. Het is streven naar perfectie en elke fout van de dirigent kan een kakafonie veroorzaken. De uitdaging is groot, maar we hebben een goeie leermeester. Ik heb enorm veel bijgeleerd over muziek en het orkest. He tis een mooie uitdaging.” 

Ann Vancoillie (°1969)

Ann: ”Ik kom uit een ondernemersgezin en heb de goesting om te ondernemen van thuis uit meegekregen. Het was een meisjesdroom om ondernemer te worden. Nieuwe uitdagingen zijn me niet vreemd, daarom was de vraag van Kenny om eens een orkest te dirigeren snel positief beantwoord.”

Als bevlogen internationaal onderneemster reist Ann samen met haar echtgenoot Dirk Deleu de wereld rond. Ze is zaakvoerster van twee bedrijven die ze van nul oprichtte: Creaplan en Aluvision. Aluvision in Deinze ontwerpt en produceert modulaire systemen voor snel, efficiënt en ecologisch standen te bouwen. Creaplan in Nazareth is meer een projectbedrijf dat tijdelijke standen, showrooms en displays op maat bouwt. Het bedient hoofdzakelijk Belgische klanten, maar voert de projecten uit overal ter wereld. Aluvision heeft hoofdzakelijk internationale klanten uit meer dan 33 landen. Ann Vancoillie beheert de bedrijven volledig los van elkaar, elk met een eigen filosofie en groeipotentieel. Ann is daarnaast ook voorzitter van Unizo Internationaal. Bovenal is Ann ook bevlogen moeder van drie kinderen.

Ann kreeg in 2012 een bijzondere erkenning: ze werd onderneemster van het jaar en kreeg de “Women in Enterpise and Development” Award. Deze zet een uitzonderlijke onderneemster in de kijker die minstens vijf jaar haar eigen zaak runt. In 2015 volgenden de Leeuw van de Export en in 2017 de Makers Award. 

De gastvrouw van de avond is Eva Degeyter, bekend van Theatergroep Vooruit en recent ook te zien in het Gezin van Paemel.

Tickets zijn te koop via het ticketsysteem van Leietheater, waar je via de website www.harmonieorkestdeinze.be naar kan doorklikken (of rechtstreeks: https://apps.ticketmatic.com/widgets/leietheater/addtickets?event=782755314218#!/addtickets). Een ticket kan ook aan de balie van het Leietheater gekocht worden. 

Een ticket kost 15 euro in voorverkoop. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis binnen mits reservatie. Aan de deur wordt 17 euro betaald, maar of dat nog mogelijk gaat zijn is twijfelachtig gezien het vorige concert met gastsolist Bjorn Verschoore volledig uitverkocht was.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...