Fietsen deze zomer door vergeten oorlogslandschap

Op de foto zien we Alex Dhondt in pre-coronatijden een oorlogsverhaal vertellen. Samen met Catherine De Groote en Luc Bauwens werkte hij voor deze zomer een fietstocht uit. In Landegem, Hansbeke en Merendree woedde toen nog een felle strijd tijdens WO I die nog honderden Belgische soldaten net voor de wapenstilstand het leven kostte.   

Het initiatief voor de fietstocht komt van de heemkundige kring Het Land van Nevele. Eind oktober 1918 was er nog een onverwacht hard gevecht tussen oprukkende Belgische troepen en Duitse gevechtseenheden, die zich hadden verschanst achter het Kanaal van Schipdonk. Vooral ter hoogte van Landegem speelde zich een hevige strijd af. Het Belgisch leger verloor in de zone honderden soldaten. Tegelijk werden de dorpen in het gebied grotendeels verwoest door artillerievuur, waarbij ook gasgranaten werden gebruikt.

Op zestien plaatsen werd een (tijdelijk) bordje geplaatst met info over de onfortuinlijke Belgische soldaten die van over het hele land kwamen, maar na vier jaar ellende aan de IJzer alsnog hier de dood vonden. Op elke punt is een apart verhaal te vertellen, ook over de dodenzorg nadien. Dat kan met de smartphone worden opgeroepen via een QR-code die op elk bord is aangebracht.

De fietser kan dus van het ene punt naar het andere rijden en zich onderdompelen in de gebeurtenissen van iets meer dan honderd jaar geleden, die de streek zwaar hebben getekend. Het gaat om een tijdelijk traject; tot eind oktober van dit jaar.

Praktisch: de tocht is maximum 20 km lang. Het startpunt is aan de kerk in Merendree, waar een eerste bord met algemene info is aangebracht. Maar het is mogelijk om op gelijk welk punt de tocht te beginnen.

De route is volledig beschikbaar vanaf 15 juni in google maps en als gpx en kan dan gedownload worden op Traject zomerfietstocht langs slagveld WO I op de website www.landvannevele.com van de heemkundige kring

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...