Open Monumentendag, tussen Kale en Kanaal

Elk jaar plaatsen we met Open Monumentendag een deelgemeente in de kijker op vlak van onroerend erfgoed. Dit jaar is dit Merendree. Deze deelgemeente telt vele mooie hoekjes en interessante gebouwen. Alle bezienswaardigheden zijn verbonden via een bewegwijzerde fietsroute (12 km). Op zondag 13 september kan je langsheen 17 halteplaatsen fietsen. Op zes plaatsen krijg je ook uitleg van een gids. Dankzij de familiezoektocht worden ook kinderen uit de lagere school geprikkeld.

sdr_HDRB

Dat Open Monumentendag 2020 een bijzondere editie wordt staat buiten kijf. We zijn intussen gewend aan het verplicht dragen van een mondmasker en het op afstand van elkaar leven. Dit heeft ook de organisatie van Open Monumentendag beïnvloed. 

“Open Monumentendag brengt ons dit jaar naar Merendree. Deze deelgemeente telt vele mooie hoekjes en interessante gebouwen. Alle bezienswaardigheden zijn verbonden via een bewegwijzerde fietsroute
(12 km). Het parcours voert je langs wegeltjes, beken, meersen, akkers, bulken en nog veel meer tussen het Schipdonkkanaal en de Oude Kalevallei. Prachtige natuur en interessante gebouwen duiken achter elke hoek op. Zo vallen de talrijke kapelletjes op, tekenen van volksdevotie die mee het karakter van het dorp bepalen. Maar ook herenhuizen, dorpswoningen en zelfs een kasteel staan op het programma”, vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor onroerend erfgoed. 

Op 17 halteplaatsen staan er van 4 september tot eind september tijdelijke infopanelen. Zo proberen we de geïnteresseerde bezoeker niet alleen op zondag 13 september informatie te verschaffen, maar kunnen de bezoeken gespreid worden in de tijd. Een overzicht van de bezienswaardigheden:

 • Parochiekerk Sint-Radegundis, Merendreedorp: deze baken in het centrum bevat heel wat verborgen pareltjes.
 • Huis Majoor Thomas, Merendreedorp 31: dit statig herenhuis kan door COVID-19 niet worden bezocht. Een infopaneel laat je toch van een aantal interieurdetails genieten.
 • Begraafplaats Merendree, Lostraat: wandel gerust even rond op de begraafplaats, met respect voor het verlies en verdriet, maar met oog voor de schoonheid en de diepere betekenis van de gebruikte symboliek.
 • Kapel Oostergem, Oostergemstraat: een eerste pareltje van volksdevotie.
 • Driesselken, Biezestraat: een beschermde site als voorbeeld van een middeleeuwse nederzettingsvorm. Zowel cultuurhistorisch als ecologisch een interessante plaats. Natuurpunt De Ratel Nevele gidst op deze plaats.
 • Kapel Onze-Lieve-Vrouw, Biezestraat 23: een tweede kapelletje.
 • Brouwerij Colle, Biezestraat 28: een infopaneel geeft je hier ook meer info over deze voormalige brouwerij.
 • Kapel Heiste, Broekstraat 14: een derde kapelletje van niemand minder dan Louis Minard.
 • Kasteel Ter Wallen, Veldestraat 21-23: een site met een rijk verleden. Het kasteel wordt momenteel gerestaureerd.
 • Huis Standaert, Hansbekestraat 6: opnieuw een pand dat met respect voor het erfgoed wordt gerestaureerd.
 • Monument della Faille, op het kruispunt van de Diepestraat en de brug: een herdenkingsmonument dat refereert naar het eindoffensief van WOI in onze streek.  
 • Staminée/bakkerij Den Overzet, Vaart Rechts: hier is ogenschijnlijk niets meer te zien. Toch verbergt deze plaats een triestig verhaal tijdens hetzelfde eindoffensief.  
 • Kastanjeberg, Zuid Tragel: de berg is verdwenen doch de verhalen erachter zijn nog levendig.
 • Gemeentelijke boomgaard, Dopershoek: het Regionaal Landschap Meetjesland (RLM) onderhoudt deze plaats. Het RLM is dan ook de geschikte partner om hier uitleg te verschaffen.
 • Dobbelstatiestraat 9: ogenschijnlijk niets te zien, maar achter de haag staat nog een kapelletje.
 • Antverpia, Veldestraat 108: een oude smidse en gelagzaal, terug in ere hersteld als café.

Op zes plaatsen (kerk, Driesselken, kasteel Ter Wallen, Huis Standaert, monument della Faille en gemeentelijke boomgaard) staan er op zondag 13 september enthousiaste onthaalmensen en gidsen klaar. Voor deze gidsbeurten moet je vooraf inschrijven via www.deinze.be/openmonumentendag.  

Met trots vermelden we dat ook dit jaar aan de kinderen werd gedacht. Speciaal voor hen (lagere school leeftijd) stelden we een leuke en educatieve familiezoektocht samen. Kinderen zijn immers onze erfgoedzorgers van morgen!

We danken de eigenaars van de opengestelde sites voor het vertrouwen. En we wensen elke bezoeker een bijzonder leuke én gezonde Open Monumentendag toe.

Praktisch

Zondag 13 september tussen 10 en 18 u.

Start fietstocht: Sint-Radegundiskerk, Merendreedorp

Gratis fietsbrochure te verkrijgen vanaf 4 september bij de dienst cultuur en evenementen in Leietheater, de dienst toerisme, DC Leiespiegel en het gemeentehuis Nevele en op 13 september aan de kerk in Merendree. Gidsbeurten aan kerk, Driesselken, kasteel Ter Wallen, Huis Standaert, monument della Faille en gemeentelijke boomgaard: vooraf inschrijven via www.deinze.be/openmonumentendag

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...