Tolpoortstraat wordt nu een school-fietsstraat.

Op weekdagen fietsen er gemiddeld zesduizend fietsers door de Tolpoortstraat, met een duidelijke piek bij de start van de schooldag. In combinatie met autoverkeer en zwaar vervoer levert dit gevaarlijke situaties op. Daarom wordt de Tolpoortstraat vanaf 5 oktober 2020 tot het einde van het schooljaar een schoolstraat. Dit houdt in dat er op schooldagen van 7.40 u. tot 8.20 u. geen gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten met uitzondering van hulpdiensten. Wie het strikt nodig heeft, kan een gemotiveerde aanvraag doen bij de dienst omgeving om een doorgangsbewijs te verkrijgen.

“Op weekdagen fietsen er gemiddeld 6.000 fietsers door de Tolpoortstraat. ’s Ochtends is er bij de start van de schooldag een duidelijke piek. Dit geeft gevaarlijke situaties in combinatie met autoverkeer en vooral met het zwaar vervoer dat naar verschillende werven in de buurt rijdt” klinkt het bij burgemeester Jan Vermeulen.

De stad legt reeds in alle vergunningen op dat er bij het begin en einde van de scholen geen vrachtwagens naar de werven mogen rijden. In de praktijk blijkt handhaving echter moeilijk. Om een structurele oplossing te bieden voor de veiligheid van de fietsende scholieren wordt de Tolpoortstraat vanaf 5 oktober 2020 tot het einde van het schooljaar (30 juni 2021) een schoolstraat. Dit houdt in dat de Tolpoortstraat (tussen de Brielstraat en het kruispunt met de N43 Gentstraat) bij het begin van schooldagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7.40 u. en 8.20 u. afgesloten wordt voor alle gemotoriseerd verkeer, behalve hulpdiensten. Hiervoor wordt de nodige signalisatie aangebracht. Het stapvoets uitrijden van de schoolstraat is toegelaten voor bewoners. Fietsers en voetgangers hebben voorrang. Wie het strikt nodig heeft, kan een gemotiveerde aanvraag doen om een doorgangsbewijs te verkrijgen via [email protected] of 09 381 07 18. 

“Gedurende de periode van de schoolstraat is het van maandag tot en met vrijdag tussen 7.40 u. en 8.20 u. toegelaten om via de Leiedam richting de Brielstraat te rijden. Zo kan het verkeer komende van de Leiedam het centrum sneller verlaten en vermijden we een nieuwe verkeersstroom via de Markt, ook een belangrijke fietsroute voor schoolgaande kinderen” besluit burgemeester Jan Vermeulen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...