Opening Troostplek in Martinuspark Deinze

Tijdens deze coronacrisis worden veel mensen met een verlies, een gemis of een afscheid geconfronteerd. Ferm vzw lanceerde het project Planttroost om dit een plek te geven, een Troostplek. Op zaterdag 10 oktober, Werelddag van de Geestelijke Gezondheid werd de eerste Troostplek in Deinze geopend. Op initiatief van Ferm Petegem, de drie mama’s en in samenwerking met stad Deinze werd een rustig en mooi plekje ingericht in het Martinuspark. 

De Troostplek in het Martinuspark in Petegem werd op 10 oktober geopend. Doris Van Houtte, één van de drie mama’s getuigt: “Die datum is niet zomaar gekozen: 10 oktober is de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Een verlies verwerken is moeilijk en vraagt tijd, maar als je dit samen kan doen en op dit mooi plaatsje in het Martinuspark dan voel je je gesteund en krijg je weer moed om verder te gaan”. 

“Het project Planttroost en deze Troostplek helpen je weer hoop en vertrouwen te vinden”, vervolgt Liliane Van de Steene van de lokale groep Ferm Petegem-aan-de-Leie. “Met de inrichting met bloemen, planten en  keitjes met een naam of boodschap, … willen we het verdriet, maar ook de kracht letterlijk een plaats geven.” 

“Als Warme Stad dragen we op deze laatste dag van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid graag ons steentje bij aan de realisatie van de Troostplek in het Martinuspark”, besluit Filip Vervaeke, schepen bevoegd voor gezondheidspromotie. “Het thema van de 10-daagse is ‘Samen Veerkrachtig’, waarbij ontmoeting en verbinding centraal staan. In deze tijden is dit écht niet eenvoudig. We hopen daarom dat jong en oud hier steun kunnen vinden, dat deze Troostplek mensen kan helpen, verbinden en sterken, niet alleen in deze coronatijden maar ook daarna.” 

Trees Van Hove, schepen bevoegd voor Huis van het Kind Deinze sluit aan: “We mogen inderdaad niet vergeten dat COVID-19 het leven van veel gezinnen, kinderen en jongeren op veel manieren heeft veranderd. Voor sommigen gaat dit gepaard met verdriet, onzekerheid, angst of stress. Op dit mooie plekje kan je nu terecht voor troost en rust.” 

Troostwandeling en plechtige opening

Op 10 oktober organiseert Ferm Petegem-aan-de-Leie met de drie mama’s om 15 uur een mooie troostwandeling begeleid door Ann Deneir van Atelier van het leven. Deelnemen kan na inschrijving via [email protected] of via tel. 0468 155 327 uiterlijk op woensdag 7 oktober. 

Om 17 uur start de plechtige en sfeervolle opening van de Troostplek in het Martinuspark door Ferm Petegem-aan-de-Leie en de drie mama’s in samenwerking met het stadsbestuur van Deinze. Op het programma staat onder meer een getuigenis van Sabine Van De Vyver en toelichting bij het project Planttroost door vzw Ferm Nationaal. De muziek wordt verzorgd door Pantazil.  

Info

Dienst welzijn, Mouterijdreef 22, 9800 Deinze, 09 381 68 70

[email protected] 

Ferm Petegem-aan-de-Leie, 0468 155 327

[email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...