Geert Decaluwé, bedenker van de fiets- en voetgangersbrug

De fiets- en voetgangersbrug tussen de Louis Dhontstraat en de Brielpoort is bijna een feit. Eregemeenteraadslid Geert Decaluwé, de oorspronkelijke bedenker, kwam de brug bewonderen.

“Wat veel inwoners niet weten is dat deze brug heel veel voeten in de aarde heeft gehad en een parcours kent van jarenlange discussies en wijzigingen. Het initiële idee voor een brugje over de Leie werd meer dan 15 jaar geleden geopperd door eregemeenteraadslid Geert Decaluwé”, zegt gemeenteraadslid Sabine Vermeulen (N-VA).

“In 2005 werd het brugje zelfs voorwerp van verhitte politieke discussies. Er volgden bezwaren van bewoners van de appartementen van Park Ter Leie (gewezen schepen Willy Tack was hierin de voortrekker). Er kwam sterke tegenwind van de toenmalige VLD met aanpassingen van het ontwerp naar een simpele houten oversteek. Het brugje was in 2007 ook het onderwerp van een aprilgrap. Men had de Deinzenaars wijsgemaakt dat De Belgische Genie een noodbrugje zou bouwen en gedurende zes maanden het aantal gebruikers zou tellen en dan overgaan tot een evaluatie vooraleer men een echte brug zou bouwen.”

Dertien jaar later is de brug een feit, zonder de Belgische Genie, maar wel met steun van de Vlaamse waterweg. En het is geen houten brugje geworden, maar wel een klapbrug met technisch vernuft. De brug draagt daarom ook een veel hogere kostprijs dan het oorspronkelijk zuiniger idee van Geert Decaluwé.

“Het Caluwébrugje zou een passende naam zijn voor de brug. Maar het decreet stelt dat de naam van een nog levende persoon niet in aanmerking kan komen. Op zijn minst verdient de oorspronkelijke bedenker een VIP-uitnodiging voor de officiële opening in maart 2021”, besluit Sabine Vermeulen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...