Kruip in je pen en win met de kortverhalenwedstrijd

De stedelijke cultuurraad en de dienst cultuur en evenementen organiseren voor de twaalfde keer een biënnale schrijverswedstrijd. Een nog niet gepubliceerd kortverhaal van maximum 12.000 tekens (exclusief spaties) wordt bekroond. Indienen kan tot uiterlijk 1 maart 2021 via het formulier op www.deinze.be/kortverhalen

Het kortverhaal is een literair genre dat uit fictionele prozateksten bestaat en dat vanaf de 19e eeuw tot bloei kwam. Het kortverhaal begint meestal midden in een handeling en stelt één personage en één gebeurtenis centraal, die licht werpt op het karakter of het leven van die figuur. Vaak worden min of meer alledaagse gebeurtenissen transparant en verwijzen ze naar een wezenlijk menselijk probleem. Doorgaans heeft het verhaal een abrupt, verrassend open einde. Bovendien dient het verhaal psychologisch goed onderbouwd te zijn.

“Kortverhalen worden vaak nog gezien als de vereenvoudigde versie van de roman. Soms worden ze zelfs wat stiefmoederlijk behandeld. Het is nochtans een genre op zich met een heel eigen opbouw en kenmerken. Bovendien zijn de verhalen gemakkelijk tussendoor te lezen. We kijken er met de cultuurraad alvast naar uit om de creatieve inzendingen te lezen” klinkt het bij Rita Rogiers, voorzitter van de Deinse cultuurraad.

“Voor de twaalfde biënnale schrijverswedstrijd in Deinze wordt een nog niet gepubliceerd Nederlandstalig kortverhaal gevraagd van maximum 12.000 tekens (exclusief spaties) over een onderwerp naar keuze van de auteur. De wedstrijd staat zowel open voor Deinzenaars als niet-Deinzenaars. De vorige edities tonen aan dat er heel wat schrijftalent aanwezig is in Deinze en omstreken. Zo mochten we in 2018 negentig geldige inzendingen ontvangen” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Uiterlijk op 1 maart 2021 moet het verhaal worden ingediend via het online inschrijfformulier en upload via: www.deinze.be/kortverhalen. Elke auteur mag slechts één kortverhaal inzenden. 

Er wordt een jury samengesteld die bepaalt welke de drie beste inzendingen zijn. De drie winnende verhalen worden in eigen beheer uitgegeven in een verhalenbundel die aan de aanwezigen wordt uitgedeeld tijdens de prijsuitreiking. De eerste prijs bedraagt 750 euro, de twee vermeldingen zijn elk goed voor 250 euro.

De datum van de prijsuitreiking wordt, afhankelijk van de coronamaatregelen, later bekendgemaakt.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...