Burger- en saladbar Foodbart gaat met personeel op zwerfvuiltocht in Deinze en trakteert hen op een picknick.

Begin april lanceerde Foodbart een picknickconcept als antwoord op de toenmalige coronamaatregelen. De picknickmanden werden niet alleen voorzien van al het nodige eten en drinken, maar ook van een picknickdeken of klapstoelen met een klaptafel. Ondanks de kwakkelzomer was het concept een groot succes. De Deinzenaren kozen meestal voor een afhaalmand. De picknickers die van iets verder kwamen, huurden vaak een tandem met een picknickmand en een routekaart die Foodbart zelf in elkaar stak om de streek te kunnen verkennen. De set-up aan Maaigemdijk was eerder iets voor speciale gelegenheden. Eén zondag mocht Foodbart er een koffietafel voor 12 personen voorzien, een ontroerend en prachtig moment.

In ruil voor het gebruik van de publieke ruimte wou Foodbart graag een wederdienst doen. Het team besloot daarom om afgelopen zondag de deuren gesloten te houden om samen zwerfvuil te gaan oprapen aan Maaigemdijk. Er werd gekozen voor een zwerfvuilactie op de weide aan de hoge bomen, om iets terug te geven aan deze mooie plaats die veel bezocht wordt door liefhebbers. 20 medewerkers van Foodbart staken de handen uit de mouwen om het rondslingerende afval te verzamelen. “Ik ben blij dat we het picknickseizoen kunnen afsluiten met deze actie”, zegt zaakvoerder Bart Vandekerckhove. “Ik lanceerde het idee van deze actie bij een aantal medewerkers en ze waren meteen enthousiast. In Foodbart zijn we gezegend met een fantastisch team dat dergelijke werkjes niet schuwt.”

Nu de zomer op zijn einde loopt, hoopt het team dat hun actie ervoor zorgt dat de plek proper blijft voor de aankomende winter. Daarnaast proberen ze ook met hun picknickconcept zelf een steentje bij te dragen: de picknickmanden zijn namelijk zodanig samengesteld dat er geen zwerfvuil gecreëerd wordt. Zo zijn de meeste verpakkingen in de manden herbruikbare potjes waarvoor een kleine waarborg wordt gevraagd en zit er verder in elke mand ook een sensibiliseringskaartje en een vuilniszakje.

“We hopen nog lang picknicks te kunnen blijven organiseren en volgend jaar zou ik graag de mogelijkheid willen bekijken om samen te werken met andere zaken”, vertelt Bart. “Het zou mooi zijn als we met het platform ‘picknickdeinze.be’ de picknickstad van Vlaanderen kunnen worden.”

Bart Vandekerckhove

Foodbart is Toerisme Leiestreek en de provincie Oost-Vlaanderen zeer dankbaar voor de reclame die ze maakten voor dit nieuwe concept. Mede dankzij hun ondersteuning vonden heel wat mensen uit Vlaanderen de weg naar Deinze. Picknickers kwamen vaak van zeer ver, zo mochten ze mensen uit onder andere Laakdal en Veurne ontvangen.

Bijna 1000 mensen kwamen in de Leiestreek picknicken. Momenteel staat de teller op 924 personen en het concept loopt nog tot eind september, dus de kaap van 1000 personen is nog binnen handbereik. Wie dit jaar nog van een picknick wil genieten, kan dit tot en met eind september boeken op www.picknickdeinze.be

Vanaf maart 2022 is Foodbart er opnieuw met een nieuw picknickseizoen. Hopelijk kunnen er dan een aantal nieuwe partners worden voorgesteld.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...