Literair feest met vooraanstaande auteurs in Leietheater!

Op zondag 24 oktober slaan Leietheater, Letters & co, bibliotheek Deinze en de cultuurraad de handen in elkaar en brengen een ode aan literatuur voor jong en oud(er), met Vlaamse en Nederlandse auteurs van wie de boeken vers in de rekken liggen. Het Literair Bal voor volwassenen wordt voorafgegaan door de uitreiking van de cultuurprijzen en de kortverhalenwedstrijd en door een literaire kermis voor de jongste lezers. 

“Onze stad heeft een rijke geschiedenis in de letteren, denken we maar aan Basiel De Craene en Cyriel Buysse. Ook vandaag kunnen we rekenen op veel interesse op vlak van literatuur. Met het literaire feest vullen we dus een gat in de cultuurprogrammatie in onze stad. Jong en oud kan zijn gading vinden op
24 oktober”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. 

Literaire kermis voor jonge boekenwurmen en tekenaars.

We beginnen om 14 uur met de literaire kermis die in het teken staat van jonge boekenwurmen en tekenaars. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen kennismaken met literatuur via diverse workshops en voorleessessies. Jeugdauteurs Marc de Bel en Siska Goeminne zullen interactief voorlezen uit hun recentste boeken, respectievelijk Stoverij met frieten en De duizend ikken van Daan. Illustratoren van kinderboeken, Carll Cneut (De Gouden Kooi, Onderwater, Altijd wat te vieren), Suzan T’Hooft (uit Merendree – Kamiel de Kameel) en Kristof Devos (De Wind en Wij) brengen diverse workshops. De deelnemers kunnen die namiddag kiezen voor drie workshops en/of voorleessessies. 

Uitreiking cultuurprijzen en kortverhalenwedstrijd 

In de vooravond staat het programma in het teken van kortverhalen en worden de cultuurprijzen en prijzen voor de kortverhalenwedstrijd van de cultuurraad uitgereikt. Tijdens de prijsuitreiking kan het publiek genieten van tal van kortverhalen. Vooreerst lezen de laureaten van de kortverhalen voor uit hun winnende inzendingen. Vervolgens treden drie Deinse auteurs aan die elk op hun manier een kortverhaal op scène brengen. Artistieke duizendpoot Kristof De Muynck brak in 2016 door met Kopvoeter, een spookjesachtige roman. Pieter Dernau bracht in september 2021 zijn eerste, cross-mediale kortverhalenbundel Het Album uit, waarin de auteur in dialoog treedt met tal van andere bevriende kunstenaars. Jan Van den Abeele debuteerde in 2018 met Krunk, een roman over de muziekscène en werkt momenteel aan een kortverhalenproject waarvan het publiek tijdens deze voorstelling de primeur krijgt. Naast deze Deinse auteurs treedt ook Annelies Verbeke aan, één van dé ambassadrices van het kortverhalengenre in Vlaanderen. Zij publiceerde tal van romans en kortverhalenbundels, waaronder Slaap!, Reus, Groener gras en Dertig Dagen. Zij won onder meer de F. Bordewijkprijs en de oeuvreprijs van de auteursrechtenorganisatie deAuteurs. 

Literair Bal met spraakmakende auteurs

Op het literaire bal gaan we ‘s avonds om 20 uur in gesprek met spraakmakende auteurs: 

  • De Nederlandse succesauteur Kader Abdolah komt voor het eerst naar Vlaanderen om er zowel zijn nieuwe boek Op zoek naar Ramona, als zijn recente boek 1001 nacht (2020) te bespreken. 
  • De veelvuldig bekroonde romans van Elvis Peeters roepen in loepzuivere taal vaak een duister, beklemmend en dystopisch wereldbeeld op. Wat alleen wij weten, zijn nieuwste boek, vormt hierop een beeldschone uitzondering. 
  • Comedian Wouter Deprez passeert niet alleen met zijn voorstelling Speech in Leietheater, maar zal het op het literaire bal over zijn gelijknamige boek hebben. 
  • Na het grote succes van haar essaybundel Waagstukken beleefde Charlotte Van den Broeck een internationale doorbraak en nu komt ze haar derde dichtbundel Aarduitwrijvingen voorstellen op het literaire bal. 
  • Met haar alom geprezen debuutroman Bult zet Marieke De Maré, theatermaker, radiomaker, performer én schrijver, haar eerste stappen als auteur. 
  • En tot slot zal illustratrice Sabien Clement niet alleen haar recente boek Vel voorstellen, maar ook live illustraties maken op scène.  

Verwacht je aan boeiende gesprekken over hun recentste boeken en over literatuur in het algemeen, met tussendoor een muzikale noot door muzikanten Steven De Bruyn en Elvis Peeters

Info en tickets

Leietheater

Brielstraat 8

9800 Deinze

09 381 07 40www.leietheater.be – afzonderlijke tickets voor de verschillende dagdelen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...