Bodycams in de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem

Sinds kort zijn ook de politieagenten van Deinze, Zulte en Lievegem tijdens hun interventies uitgerust met een bodycam. Nadat de drie gemeenteraden hiervoor eind 2021 hun goedkeuring gaven, werd de nieuwe apparatuur vorige week effectief in gebruik genomen.

‘Deze innovatie past perfect in ons streven naar een efficiënte en moderne politie’, stellen de burgemeesters. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van bodycams een duidelijk ontradend effect heeft op de escalatie van de zwaardere tussenkomsten en zo bijdraagt tot het terugdringen van geweld tegen de politie. Bovendien staat het middel garant voor een onderbouwde waarheidsgetrouwe weergave van de gebeurtenissen. ‘Zowel de politiemensen als elke betrokken burger hebben hier voordeel bij’ klinkt het enthousiast.

De bedoeling van de bodycam is het opnemen van de concrete omstandigheden van een tussenkomst. Zo kan de verslaggeving nadien met materiële bewijslast worden gestaafd. Daarnaast moet het middel helpen om een conflict te de-escaleren én bijdragen tot het verminderen van ongegronde klachten tegen de politie. ‘Er wordt vooraf gewaarschuwd dat er beelden zullen worden opgenomen. Uit de bevindingen van politiezones die al met bodycams werken, blijkt dat veel mensen zich rustiger en beleefder gaan gedragen wanneer ze weten dat ze gefilmd worden. En dat is voor iedereen een goede zaak’, besluit korpschef Benny Van Wabeke.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...