Chiro Ludiek viert 50 jaar chiro in Landegem

Tijdens het weekend van 21 tot 23 april viert Chiro Ludiek Landegem 50 jaar chiro in Landegem. De feestelijkheden starten op vrijdag met een ‘XXL’ afterwork-formule en chirofuif voor jong en oud in de benedenzaal van Landegem. Op zaterdag is er een plechtige opening met burgemeester Jan Vermeulen van de expositie ‘Niet zomaar een zondag: 50 jaar chiro in Landegem’ in de Klaproos, gevolgd door een eetfestijn waarop alle oud-leiding van de afgelopen 50 jaar werden uitgenodigd. Op zondag wordt een ‘Vlaamse Kermis’ ingericht op de speelterreinen aan jeugdhuis Mixit met onder meer een levend kickertornooi, een schijt-je-rijk tombola, volksdansen en springkastelen.

Ruim 50 jaar geleden werd een eerste chiroafdeling opgericht in Landegem. Wat ooit begon met een idee van enkele enthousiaste vrienden als leiding en een handvol jongeren uit de buurt als leden, groeide uit tot één van de grootste chirogroepen in Vlaanderen. Vandaag telt Chiro Ludiek Landegem namelijk ruim 300 leden.

Alvorens er sprake was van Chiro Ludiek Landegem, waren er een meisjes- en een jongenschiro actief in Landegem. De jongenschiro (Chiro Sint-Margriet) werd eerst opgericht, meer bepaald op 29 november 1971, volgens de documentatie uit het archief van Chiro Nationaal. De meisjeschiro werd iets later opgericht op 8 januari 1973 en heette Chiro Nele.

Na 2 jaartjes uitstel omwille van Covid-19 maatregelen, zullen we in het weekend van 21 tot 23 april 2023 eindelijk het 50-jarig bestaan van Chiro Ludiek Landegem in het lang en breed kunnen vieren. Een 3-daags feestweekend waar velen reeds lang naar uitkijken.
De huidige leidingsgroep wordt in de organisatie van de festiviteiten gesteund door een werkgroep van actieve oudleiding, beter bekend als VZW Antiek Ludiek.

Het programma start op vrijdagavond 21 april 2023 met Chirofuif XXL. Om de extra ‘X’ in XXL wat kracht bij te zetten wordt vanaf 19u van start gegaan met een afterwork formule. De line-up wordt gevormd door DJ’s die de chirofuiven in Landegem reeds eerder naar ongekende hoogten hebben weten brengen.

Tickets in voorverkoop zijn verkrijgbaar bij de leiding van Chiro Ludiek Landegem of via onderstaande link:
https://www.your-tickets.be/events/XXL?fbclid=IwAR2j_MfVloaYWWBj8TDR9-tO-kTFWaZlQ 2A2-ad_zAzLYBnZGfJXRsFvBKw
Verdere info: https://www.facebook.com/events/727016602212082

Op zaterdag 22 april is er om 17u een plechtig moment in de Klaproos van Landegem voorzien waarop de expositie ‘Niet zomaar een zondag: 50 jaar chiro in Landegem’ officieel geopend wordt door burgemeester Jan Vermeulen. Met een glaasje bubbels in de hand nemen ze de bezoekers mee doorheen de 50-jarige geschiedenis van chiro in Landegem met heel wat foto’s, oude uniformen, krantenartikels en nog veel meer. Na de vernissage (op uitnodiging) is de expositie vanaf zondag 23 april tot 30 april vrij toegankelijk voor het grote publiek.

Zonder leidingsploeg geen chiro! Daarom werden alle leiders en leidsters van de voorbije 50 jaar aangeschreven en uitgenodigd voor een eetfestijn op zaterdag 22 april 2023 in de benedenzaal van Landegem. Het was een hels karwei om de adressenlijst op punt te zetten, met uitschieters tot in Burkina Faso.

Het eetfestijn wordt verzorgd door teams van kookouders die in de afgelopen 50 jaar meegegaan zijn op kamp met Chiro Ludiek. Elk team zet een echte chirokamp klassieker op de kaart zoals fishsticks met spinazie en friet met stoverij. Na het eten brengt coverband ‘Wulder’ (met oud-chiroleiders Sander Van Assche achter de drum en Elias Moons op de basgitaar) een selectie van de beste kampvuurliedjes om uit volle borst mee te zingen.

Op zondag 23 april 2023 wordt op de speelterreinen rond jeugdhuis Mixit een heuse Vlaamse Kermis georganiseerd, waarop iedereen welkom is vanaf 14u. Naast volksspelen en -dansen zijn er ook springkastelen, een rodeo-stier en vindt er een levend kickertornooi plaats. Als kers op de taart gaat er ook een tombola door met mooie prijzen. Daarvoor wordt Bertha de koe losgelaten op een stukje weide naast de Oude Kale, en beslist de plaats waar ze haar gevoeg doet wie met de hoofdprijs naar huis gaat. Vlaamser wordt het niet! Ook wie honger of dorst heeft zal op z’n wenken bediend worden aan de bar waar we pannenkoeken en streekbieren aanbieden.

Meer info en inschrijven voor het levend kickertornooi via volgende link: https://forms.gle/YtaLxfYdGf2wF5Rv8
Deelnemen aan de tombola en een vakje kopen voor schijt-je-rijk kan via deze link: https://antiekludiek-schijtjerijk.be/

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...