Erfgoeddag wordt Beestig!

Op zondag 23 april staat Erfgoeddag met het thema Beestig! in Deinze volledig in het teken van de Deinse speelgoedfabrikant Beeusaert. Er worden die dag verschillende activiteiten georganiseerd zoals een tentoonstelling, workshop, boekvoorstelling, wandeling en schilderwedstrijd. 

Met het thema Beestig! staat de 22e editie van Erfgoeddag volledig in het teken van dieren. Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek), de werkgroep 100 jaar Nazaire Beeusaert en Eva Devooght spelen hierop in en brengen een typisch stukje speelgoed na ruim honderd jaar terug tot leven: het Beeusaertpaardje. 

“De Deinse speelgoedfabriek van Nazaire Beeusaert startte in 1921 met kartonnen paardjes te vervaardigen” vertelt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. “De allereerste exemplaren maakte hij in de living van zijn villa in de Gentsesteenweg 19 in Deinze. Al snel bleek hoe populair ze zouden worden en de rest van de jaren twintig stonden volledig in het teken van de productie van de paarden.”

“Op Erfgoeddag kom je alles over dit beestig speelgoed te weten tijdens een stadswandeling, workshop, tentoonstelling en lezing, …” vult Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor onroerend en funerair erfgoed aan. “Deze organisatie werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cultuurregio Leie Schelde en stad Deinze.”

Wandeling 

Centrum Deinze – vanaf 23 april – Erfgoed App – gratis 

De werkgroep rond Beeusaert en Eva Devooght werkten een stadswandeling uit in centrum Deinze en Petegem, langs villa Beeusaert, de fabrieksgebouwen, het graf van Nazaire Beeusaert, … Op verschillende locaties wordt het productieproces van het speelgoed in het sappig Deins van Nick J. Hollevoet uit de doeken gedaan. De Erfgoed App is gratis downloadbaar in de App Store- of Play Store-app. Starten en eindigen doe je aan het mudel.  

Tentoonstelling Beestig Beeusaert

Mudel – van 22 april tot 28 mei tijdens openingsuren – gratis op 23 april

Het mudel organiseert in het kader van Erfgoeddag een tentoonstelling met beestig erfgoed van de speelgoedfabrikant Beeusaert uit de collectie van het mudel en deze van de familie Van Assche. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op 23 april (Erfgoeddag) en is ook daarna nog te bezichtigen tot en met
28 mei. 

Schilderwedstrijd 

Mudel – deelnemen tot 16 april – 2 euro

Ter gelegenheid van 100 jaar Beeusaert werden heel wat houten paardjes gemaakt naar origineel model. Iedereen, zowel groot als klein, werd uitgedaagd om zo’n paardje naar eigen fantasie in te kleuren, te schilderen, te versieren,… De blanco paardjes werden te koop aangeboden in het mudel en in het Museum Fonds De Smet voor 2 euro. Kom de maar liefst 170 deelnemende paardjes bezichtigen tijdens de expo in het mudel en breng jouw stem uit op je favoriete paardje. Stemmen kan tot 28 mei. Na afloop van de tentoonstelling worden de vier winnaars bekendgemaakt.   

Boekvoorstelling 

Mudel – 23 april van 11 tot 12 uur – gratis

Luc Van Wanzeele (kleinzoon van Nazaire Beeusaert) schreef het boek Speelgoed Nazaire Beeusaert, geschiedenis van een speelgoedfabriek (2023). Hierin krijg je een overzicht van de Beeusaertproductie en ontdek je het levensverhaal van Nazaire. Het boek wordt voorgesteld op Erfgoeddag om 11 uur in het mudel. Je kan vooraf intekenen voor het boek via www.vanwanzeele.be/beeusaert. Prijs boek vooraf intekenen: 70 euro, af te halen tijdens de voorstelling (ter plaatse: 80 euro). Inschrijven voor de boekvoorstelling is niet nodig. 

Workshop
Mudel – 23 april, doorlopend van 14 tot 16 uur – gratis
Op Erfgoeddag kunnen kinderen in het mudel doorlopend tussen 14 en 16 uur zelf een Beeusaertbeeldje maken in een originele mal met houten handpers. Inschrijven hiervoor is niet nodig. 

Erfgoeddag in de Cultuurregio Leie Schelde

Op zondag 23 april kom je overigens het hele dierenrijk tegen op andere plaatsen in de Cultuurregio Leie Schelde. Van zoemende museumbijtjes tot een beestige digitale expo: op verschillende plaatsen in de regio kan je op een beestige manier dieren vanuit een erfgoedbril leren kennen.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO (Vlaams Steunpunt voor Cultureel erfgoed), met de regionale coördinatie van de Cultuurregio Leie Schelde en in nauwe samenwerking met musea, gemeenten en andere organisaties in Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. 

Praktisch
Erfgoeddag in Deinze is gratis en vindt plaats op zondag 23 april, van 10 tot 18 uur in het mudel en in het centrum Deinze. Je kan het volledige programma vinden op www.mudel.be/beestig. Alle Erfgoeddagactiviteiten in de regio vind je op www.cultuurregioleieschelde.be/erfgoeddag2023.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...