Stadsdichter neemt afscheid met poëzieconcert

Vier jaar na zijn aantreden zwaait Deinze zijn stadsdichter uit tijdens een poëzieconcert op zaterdagavond 13 mei in Leietheater. Hij deelt de planken met de Harmonie, een koor en popband. 

De ring is rond

Met deze ronkende titel neemt Steven Van de Putte op zaterdag 13 mei afscheid van zijn publiek. Daarmee verwijst Steven naar de poëtische ring van Martin Carrette die hij zelf vervolledigde met zes gedichten over de Nevelse fusiegemeenten. De stadsgezichten/stadsgedichten met foto’s van Ive Steyaert vormden één van de twee grote projecten die de stadsdichter op de rails zette. “Met dit project heeft Steven onze stad en haar mooie deelgemeenten letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet. Stadsbeleving was een rode draad doorheen zijn stadsdichterschap. Zo voegde zijn Leie-project Aan de oever een digitale wandel- en fietsroute toe aan het bestaande aanbod. Met gedichten als gids leerden onze inwoners en toeristen de stad op een andere manier ontdekken. Ook de onthulling van zijn poëzieplaat in de Guido Gezellelaan was een mijlpaal. We zijn Steven dankbaar voor deze poëtische citymarketing”, vertelt burgemeester Jan Vermeulen.

Popband 

Naast de stadsgezichten/stadsgedichten passeren ook nog vele andere hoogtepunten van de voorbije vier jaar de revue. Zo brengt actrice en KADE-coryfee Nele De Graeve de podcastreeks over Hansbeke terug tot leven met een beklijvende live-performance. Zijn neefje Thijs Van de Putte vertolkt dan weer zijn Wan-HOOP-gedicht waarin jonge oorlogsslachtoffers worden herdacht. Kunstenares Katelijn Vijncke draagt haar gedicht Vader voor uit Landegem op het spoor (Justine Demarey), een poëziefilm over inclusie. 

Een heuse popband onder leiding van jazzleraar en pianist Mattias Vanhoecke (bekend van onder meer het jazztrio Gertrude Perkins) steekt Stevens poëzie voor de gelegenheid in een nieuw jasje. Als ode aan het succesvolle poëziefestival Vaarwater brengen pop- en jazz-zanger Tom De Bie (bekend van onder meer Tom De Bie & de Imkers) en gitarist Yann Gyssels een muzikale versie van het gedicht Leietop. Mattias Vanhoecke herwerkte het Brielpoortgedicht dan weer tot een nieuwe popsong die live gezongen wordt door Little Kim, de zangeres bij Guido Belcanto en Kadril die recent haar bejubelde soloalbum Moederland uitbracht. Deze popband zal de hele voorstelling lang de dichter op het podium vergezellen. “Ik weet dat poëzie niet meteen als een toegankelijke kunstdiscipline wordt ervaren. Ik wilde voor mijn afscheidsproductie dan ook alle registers opentrekken. Verwacht je dus niet aan een saaie lezing. Het wordt eerder een poëzieconcert, een soort Night of the Proms met poëzie en muziek. Fijn dat ik het podium mag delen met mijn muzikale helden uit Deinze. We mixen mijn poëzie onder meer met muziek van Jacques Brel, Stromae, Zita Swoon en The Police”, weet stadsdichter Steven Van de Putte. 

Koor 

Naast de popband treden ook twee koren aan, Cantate Domino en Singeleke, onder leiding van Pieterjan Lamon. Zij vertolken de koorcompositie van Kenny Van Heuverswijn die Stevens gedicht Ontredderd (Devastated) op muziek zette. Christine Stroobandt zorgde voor de Engelse vertaling. Singeleke uit Eke/Nazareth zag in 1992 het levenslicht als kinderkerkkoor en evolueerde later naar een jeugdmuziekatelier. Vandaag is het ook een voldragen volwassenkoor met schitterende producties. Cantate Domino bestaat reeds sinds 1971. In 2016 rangschikte het koor zich in derde categorie bij de Oost-Vlaamse Provinciale Toernooien. Tot de bijzonderste realisaties van het koor horen een optreden op de Brusselse Grote Markt (75 jarig bestaan van ACW, de promotiedag voor AVS (een regionaal TV-station), de uitvoering van de Sunrise Mass, een herdenkingsevocatie voor WO I en tal van andere concerten. 

Samenwerking met Kenny Van Heuverswijn en het Harmonieorkest Deinze

Naast Mattias Vanhoecke is ook Kenny Van Heuverswijn één van de dragende krachten achter deze productie. Kenny is sinds 2010 dirigent van het Harmonieorkest Deinze. Hij was al van jongs af aan gepassioneerd door muziek. Zijn eerste muziekopleiding volgde hij aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze en studeerde daar in 2003 af met grote onderscheiding, beloond met de stadsmedaille voor trompet. Kenny was ook vaste muzikant in talrijke orkesten, onder meer Harmonieorkest Deinze, Academieorkest Deinze (AcOrDe), Harmonie Kruishoutem, Big Band The Air Tunes Nazareth. Met Kortrijk Brass Band nam hij vijf keer deel aan het Nationaal Brass Band Kampioenschap en ook andere gerenommeerde wedstrijden in zowel binnen- en buitenland (Crawley (UK), Kettering (UK), Folkestone (UK), Amboise (FR) … ). Momenteel studeert hij compositie bij Nicolas De Cock en piano bij Dominique Vantomme in de jazz-pop-rock afdeling van het Conservatorium in Kortrijk.

Kenny overtuigde het Harmonieorkest Deinze om volop zijn schouders te zetten onder deze voorstelling. “Ik ben enorm te vinden voor samenwerking tussen verschillende artistieke disciplines. Dat heb ik bijvoorbeeld ook beoogd met het herdenkingsconcert Wan-HOOP in 2018. De samenwerking voor De Ring is Rond is mijn geschenk voor de stadsdichter. Hij heeft de grote verdienste dat hij gedurende zijn stadsdichterschap zo veel artistieke verbinding tussen kunstvormen heeft gerealiseerd.”

Schepen van cultuur Rutger De Reu vult aan: “Steven was de voorbije vier jaar meer dan een dichter. Hij slaagde er in om zo vaak mensen, verenigingen en culturele instellingen samen te brengen rond poëzie. Hij heeft poëzie uit de niche van de kunsten gehaald en een centrale plaats gegeven in het socio-culturele leven van onze stad. Hij verloor daarbij geen enkele doelgroep uit het oog. Hij ging spreken in scholen, stuurde postkaartjes op naar woonzorgcentra, hield een inleefstage in een voorziening voor personen met een beperking en nam deel aan een mantelzorgcafé. Nooit rijmde poëzie in onze stad meer op inclusie.”

Ode aan Canteclaer

Het Harmonieorkest, dat in 13 juni 1920 de titel koninklijk toegewezen kreeg, geniet een breed draagvlak in Deinze. Het vulde met eigentijdse realisaties al meermaals Leietheater en beschikt sinds enige tijd ook over een bloeiende jeugdafdeling. Tijdens De ring is rond brengt het orkest een primeur. Het brengt voor het eerst de Canteclaermars, gecomponeerd door Peter Leroy naar aanleiding van de Stoet van Canteclaer in 2022, in een vocale versie. De twee koren zullen immers samen met het orkest het lied zingen dat Steven schreef bij de mars. 

“Het werd mijn laatste gedicht als stadsdichter. En meteen ook mijn grootste uitdaging. Niets moeilijker dan een tekst schrijven binnen het strakke keurslijf van deze knappe marscompositie. Ik ben Kenny Van Heuverswijn en Mattias Vanhoecke enorm dankbaar voor de hulp daarbij. Omdat ik zelf geen noten kan lezen, zette Mattias fictieve tekst onder de toonladders. Zo wist ik welke de korte en lange, hoge en lage tonen waren. Tientallen keren luisterde ik naar het MP3-bandje waarin hij de compositie voorzong. Ik ben nu wel blij met het resultaat”, vertelt Steven. 

Vier jaar geleden was het Canteclaerverhaal ook de rode draad doorheen de aanstellingsplechtigheid van de stadsdichter in De Klaproos. Hij bracht er toen voor het eerst zijn Canteclaertrilogie en samen met acteur en auteur Patrick Bernauw een evocatie van de Reynaert de vos-mythe. Nu sluit hij zijn stadsdichterschap af met een nieuwe ode aan Canteclaer. Naast de onuitgegeven uitvoering van de Canteclaermars zal het publiek zich ook kunnen vergapen aan een gloednieuwe video-animatie van Martijn Bruneel bij de Canteclaer-trilogie. “Ook op dat vlak is de cirkel of de ring nu rond. Mijn Canteclaerlied is een warme oproep voor diversiteit en tolerantie, twee begrippen waarmee ik stoeten associeer. In tijden van zinloos geweld en grensoverschrijdend gedrag, gesymboliseerd door de vos Reynaert, is dit geen overbodige luxe. Op die manier actualiseer ik ook het Canteclaer-verhaal”, besluit stadsdichter Steven Van de Putte. 

Boekvoorstelling 

Het poëzieconcert is tegelijkertijd ook de boekvoorstelling. De 45 gedichten die Steven over Deinze schreef, zijn nu verzameld in de bundel De ring is rond, een uitgave van de Stad Deinze, gecoördineerd door OEKKAF. Ook de composities Canteclaermars en Ontredderd/Devastated zijn integraal in de bundel opgenomen. De cover werd ontworpen door Thanh Long Lam. De andere illustraties zijn van de hand van Ive Steyaert, Katelijn Vijncke, Wim Malfait en Freddy Peirs. 

Organisatie evenement 

De ring is rond is een evenement van Leietheater en Cultuurdienst. “De organisatie is het orgelpunt van de perfecte ondersteuning die ik de voorbije vier jaar van de Stad Deinze en haar diensten kreeg en waarvoor ik erg dankbaar ben. Deinze is een toonbeeld als het om de promotie van amateurkunsten gaat. Ik gooi ook graag een bloemetje naar de vrijwilligers van Leietheater. Zij hebben veel voor mijn stadsdichterschap betekend. Het is niet toevallig dat ook dit evenement getrokken wordt door één van hen, Caroline Deconinck.”

Praktisch: voorverkoop 

Je kan samen met het gratis ticket voor de voorstelling ook de bundel bestellen (22 euro). Je kiest voor de optie: standaardticket + gedichtenbundel

(www.leietheater.be/activiteiten/detail/2132/stadsdichter-steven-van-de-putte).

Na de voorstelling kan je meteen het boek afhalen en laten signeren tijdens een afsluitende receptie. 
Wie de voorstelling niet kan bijwonen, maar graag het boek aanschaft, kan terecht in de webshop van Leietheater (https://apps.ticketmatic.com/widgets/leietheater/addtickets?product=134911624679#!/addtickets).

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...