Drugpunt organiseert sensibiliseringsactie rond alcohol en verkeer
Binnenkort een nieuw rijbewijs nodig? De intergemeentelijke drugpreventiedienst Drugpunt schenkt alle nieuwe bestuurders uit Deinze, Zulte, Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem een sensibiliserende postkaart. Deze werd opgemaakt in ‘jaren ’90-stijl’ om nieuwe bestuurders (of zij die hun rijbewijs moeten hernieuwen) te confronteren met zaken die vroeger ‘cool’ waren, maar nu niet meer en om te wijzen op de gevaren van de combinatie alcohol en verkeer.
Drugpunt verspreidde op verschillende openbare plaatsen posters met de boodschap: de jaren ‘90 zijn voorbij Hiermee wil ze beginnende bestuurders informeren over een sensibiliseringsactie rond alcohol en verkeer. Terwijl het in de jaren ‘90 nog vaak als aanvaardbaar werd gezien om een glaasje te drinken en daarna achter het stuur te kruipen, wordt hier tegenwoordig veel kritischer naar gekeken. De cijfers over alcohol in het verkeer stagneren, dus moeten we blijvend aandacht hebben voor deze problematiek. Een op de acht bestuurders die na een verkeersongeval werd getest op rijden onder invloed, was ook onder invloed van alcohol. In het weekend loopt dat aandeel zelfs op tot meer dan een op vier.
Jongeren in het verkeer
Uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt sociale druk vanuit de directe omgeving een belangrijke reden te zijn waarom jonge autobestuurders toch besluiten om drinken en rijden te combineren. Bij de 18- tot 35-jarige autobestuurders die wel eens rijden nadat ze alcohol gedronken hebben, zegt 28 % dat ze soms meer drinken dan ze van plan waren omdat anderen in hun gezelschap hen daartoe aanzetten. Bij personen die nuchter blijven als ze nog moeten rijden, is dat slechts 16 %.
Sensibiliseringsactie
Het preventiebeleid voor jongeren moet dan ook gekaderd zijn in een globaal preventiebeleid waarin ook volwassenen en ouders, omwille van hun voorbeeldfunctie en van de effectiviteit van algemene opvoedingsvaardigheden, een belangrijke doelgroep zijn. Vanuit deze motivatie ging Drugpunt op zoek naar een actie die zowel jongeren (retro is terug in de mode) als volwassenen (die zaken zullen herkennen uit hun jeugd op het postkaartje) kan aanspreken. Een postkaart in de jaren ’90 stijl met referenties naar de Furby, strafstudies voor spaghettibandjes en het illegaal downloaden van de Backstreet Boys, zal jeugdherinneringen oproepen, maar zal je ook kritisch laten nadenken over je gedrag aan het stuur.
Alcohol en andere drugs
Jongeren gaan echter over het algemeen bewuster om met alcohol, ook in het verkeer. Toch blijft, ondanks deze daling, het alcoholgebruik onder jonge beginnende bestuurders in weekendnachten een belangrijk aandachtspunt. De samenloop van omstandigheden kan dan een extra risico vormen. Zo is er de jonge leeftijd, het gebrek aan ervaring op de weg en de extra druk die je kan ervaren door passagiers in de wagen. Door deze combinatie is een risico op ongevallen opnieuw wat groter. Alcohol en andere drugs komen daar dus beter niet nog extra bij.
Jammer genoeg moeten we besluiten dat er (vooral bij jonge bestuurders) een stijgende trend waarneembaar is in het gebruik van illegale drugs achter het stuur. Voor deze trend moeten we de komende tijd zeker aandacht hebben.
Lokale drugpreventiedienst
Bij de intergemeentelijke drugpreventiedienst Drugpunt kan je terecht voor allerlei informatie over drugs, drugsgebruik en verwante onderwerpen zoals gokken en gamen. De dienst kan hulp bieden bij problemen en richt zich daarbij op jonge gebruikers met beginnende problemen. Haar aanbod is vertrouwelijk en gratis.