Monumentale populier in Deinze kandidaat voor verkiezing Boom van het Jaar 2024

Stem jij ook op onze bijzondere boom uit Deinze?

Stem hier: boomvanhetjaar.be

Elk jaar organiseert Fonds Baillet Latour een zoektocht naar de mooiste boom van het jaar, afwisselend in Vlaanderen en Wallonië.

Per Vlaamse provincie is er één boom geselecteerd door een jury. Voor Oost-Vlaanderen is dat de monumentale populier in de Leiemeersen van Deinze, de ‘Grote Boom’, met een opmerkelijke stamomtrek van 7,3 m en een hoogte van ongeveer 30 m.

Ligging: bij de Oude Leie ten noorden van Astene

Verhaal

De omvangrijke, alleenstaande Marilandica, een oude populierenvariëteit met cultuurhistorische waarde, is een blikvanger in het Leielandschap. De boom is een vrouwtje, een vrouwelijke populier! Het is dan ook de meest gefotografeerde boom uit de regio. Hij staat er achter een korte Leiemeander en weerspiegelt er op de Leie.

Door zijn grote omvang en solitaire ligging maakt hij indruk op de voorbijgangers. De dikke populier heeft een grote omtrek: 7,3 m : een kampioenboom! Het is daarmee de dikste Canadapopulier in Vlaanderen.

Volgens de landbouwer die het aanpalende perceel gebruikt was de populier vijftig jaar geleden reeds een omvangrijke boom. Om inzicht te krijgen in de leeftijd werd de boom in 2022 dendrochronologisch onderzocht. De schatting is dat de boom ongeveer 119 jaar oud is, wat betekent dat de boom van omstreeks 1905 zou dateren. Een kranige oma dus!

Op mondiaal vlak zijn er slechts in zes landen dikkere of oudere Canadapopulieren geregistreerd.

In de winter fungeert deze oude solitaire boom als rustplaats voor vele aalscholvers en is zo belangrijk voor de natuur.

De boom in de Kleine Pontstraat staat in de buitenbocht van de afgesneden Leie, op de hoek van drie percelen. Deze boom is aangeplant als hoekboom. Een hoekboom had als doel de private eigendoms- of gebruikspercelen vast te leggen. Deze vallen vaak samen met de kadastrale grenzen. De hoekboom markeert dus deze grenzen. Nadat de landmeter het perceel heeft ‘bepaald’ (vastgelegd door het aanbrengen van een hoekpaal) gebeurt het al eens dat een hebberige buurman de grenspaal verplaatst. Om dat te voorkomen verzegelt men het werk van de landmeter met het aanplanten van hoekbomen. Het is immers niet mogelijk om hoekbomen te verplanten zonder sporen na te laten die merkbaar zijn bij de boom als die een zekere leeftijd heeft. De boom kan bijvoorbeeld afsterven bij verplanten of men ziet achteraf de sporen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...