Eerste struikelsteen in Deinze voor verzetsstrijder Cyriel Van Damme
Struikelstenen liggen in heel Europa verspreid ter nagedachtenis van slachtoffers van de vervolging door de nazi’s tijdens Wereldoorlog II. In Deinze werd op 21 oktober 2024 de eerste struikelsteen gelegd voor verzetsstrijder Cyriel Van Damme in het voetpad ter hoogte van zijn voormalige woning in Gentstraat 48.
In heel Europa liggen ondertussen al meer dan 100.000 struikelstenen in meer dan tweeduizend steden en gemeenten. De struikelstenen zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing plaatjes, 10 x 10 cm, bevestigd op een kassei, die worden geplaatst in het voetpad voor de laatst gekende woning van burgers die werden blootgesteld aan de blinde terreur van het nazisme.
“Ook in Deinze zijn inwoners vervolgd, gedeporteerd en vermoord omdat ze volgens de bezetter in de weg stonden van het fascisme”, zegt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor immaterieel erfgoed. “De gemeenteraad van Deinze aanvaardde op 11 april 2024 een reglement voor het plaatsen van struikelstenen in Deinze. De stenen herinneren zo aan de minder zichtbare slachtoffers van het nazisme, iedereen die heeft geleden onder de vervolging van het nationaalsocialisme tijdens Wereldoorlog II. Hoewel de gebeurtenissen ondertussen meer dan 80 jaar achter ons liggen, is het herdenken van de slachtoffers, ook hier dicht bij ons, meer dan nodig.”
Op 27 augustus werd de eerste aanvraag voor verzetsstrijder Cyriel Van Damme goedgekeurd. Cyriel Van Damme sloot zich aan bij het Deinse gewest van de verzetsgroep V-Liga onder leiding van Paul Lowie. Na de ontdekking van de verzetsgroep arresteerde de Duitse Geheime Politie tussen 27 mei en 1 juni 1942 verschillende leden van haar groepsleiders, onder wie Cyriel Van Damme. Hij werd gedeporteerd en verbleef in verschillende gevangenissen en kampen, om uiteindelijk in onduidelijke omstandigheden te sterven op 31 januari 1945 in kamp Wolfenbüttel.
Het is de traditie dat elke eerste struikelsteen in een nieuwe stad wordt geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig zelf. De inmiddels 77-jarige kunstenaar maakt deze week een ronde door de Benelux en kwam op 21 oktober naar Deinze om de eerste struikelsteen te leggen in aanwezigheid van de familie van Cyriel Van Damme in het voetpad voor zijn laatste woonplaats in de Gentstraat 48.