Nieuw stuk fietssnelweg F7 in Deinze afgewerkt

De Provincie Oost-Vlaanderen is klaar met de aanleg van een nieuw stuk van de fietssnelweg F7 Gent-Kortrijk tussen de Tonnestraat en de Nachtegaalstraat in Deinze. 

Er werd de afgelopen jaren in Deinze hard gewerkt aan verschillende deeltrajecten van de fietssnelweg F7 tussen Gent en Kortrijk. Zo zorgt de Jacques Roggebrug over de Volhardingslaan en het aansluitende traject tot aan de fietstunnel in de Tonnestraat voor een veilige en comfortabele fietsverbinding van en naar het station van Deinze. Tot nu toe moesten fietsers op de F7 ter hoogte van de fietstunnel hun weg in gemengd verkeer verderzetten langs de Tonnestraat en de Sint-Hubertstraat. Voortaan kunnen ze echter volledig autovrij parallel aan de spoorweg blijven fietsen. 

“De bouw van dit nieuw stuk fietssnelweg is een belangrijke stap in de volledige realisatie van de F7 tussen Gent en Kortrijk”, klinkt het bij Riet Gillis, gedeputeerde van de Provincie Oost-Vlaanderen, bevoegd voor mobiliteit. “Vanaf de Burggravenlaan in Gent tot aan de provinciegrens is de F7 bijna 27 km lang. Door de afwerking van het stuk tussen de Tonnestraat en de Nachtegaalstraat is 85% of ruim 22,5 kilometer gerealiseerd. Schitterend nieuws voor de pendelaars, scholieren en recreanten uit Deinze en de ruime omgeving!”

Samenwerking en medefinanciering

Voor de aanleg van het stuk fietssnelweg in Deinze investeerde de Provincie Oost-Vlaanderen 695.921,75 euro, waarvan de helft gefinancierd wordt door de Vlaamse Overheid (Fietsfonds). Infrabel draagt  46.534,79 euro van de totale investeringskost. De Stad Deinze stond in voor de grondverwervingen die nodig waren om de fietssnelweg te kunnen aanleggen, en kon hiervoor ook rekenen op Vlaamse subsidies. De werken werden uitgevoerd door aannemer Van Robays nv, die ondanks het slechte weer de werken op korte tijd kon voltooien. 

“Stad Deinze heeft een traditie om sterk in te zetten op fietsbeleid. Dat zien we onder meer in het aantal fietsers in onze stad dat jaarlijks toeneemt. Goede fietsinfrastructuur is een van de belangrijkste bouwstenen van dat succes”, stelt burgemeester Jan Vermeulen. “Met de aanleg van dit stuk van de fietssnelweg is de F7 op ons grondgebied volledig aangelegd en wordt de fiets als functioneel vervoermiddel voor korte en middellange verplaatsingen verder gestimuleerd.”

Naar een volledige realisatie van de F7

Ook de andere ontbrekende of op te waarderen deeltrajecten op de F7 tussen Gent en Kortrijk worden de komende jaren verder aangepakt. Richting Gent resten er nog twee optimalisaties. Tussen de Karrestraat en de overweg aan de Klapstraat (Sint-Martens-Latem), waar er nu een omleiding is via de Wallebeekstraat, is er een ontbrekend stuk van enkele honderden meters. Infrabel overweegt de sluiting van de overweg. Op dit moment is daarrond ​ een voorontwerp opgemaakt door Infrabel en Agentschap Wegen en Verkeer, maar er is nog geen concrete planning van de eigenlijke realisatie. Op Gents grondgebied zijn er plannen in ontwikkeling om de De Pintelaan op de twee resterende delen in te richten met hoogwaardige fietsinfrastructuur.

Richting Kortrijk zit het traject van 2,4 km tussen de Kruishoutemstraat (Machelen) en de Meylegemstraat (Olsene) in Zulte op dit moment in de ontwerp- en grondverwervingsfase. Ook daar zal de schop binnen afzienbare tijd de grond in kunnen. Nabij de provinciegrens nadert de voltooiing van de werken aan de langverwachte fietstunnel Drogenboomstraat. Zo ontstaat de komende jaren een volledig afgewerkte F7 tussen Gent en de provinciegrens met West-Vlaanderen (stationsomgeving Waregem). De fietssnelweg zal in totaal 27 km lang zijn.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...