Over een oude volkssport in de streek: hanenkraaien of hanenzettingen

Vinkenzettingen dat kennen we. Maar van hanenzettingen of hanenkraaien hadden we enkel van ver iets gehoord. Het principe is hetzelfde. Men probeert de hanen – die in gesloten bakken zitten – zoveel mogelijk gekraai te ontlokken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drieledig en vierledig gekraai. Er is ook een variante van het spel, waarbij men moet schatten hoeveel keer de haan zal kraaien op een kwartier tijd.  Dit gebeurt in open bakken waarbij de dieren elkaar opjutten.

hanenkraaien

Catherine De Stoop probeert deze oude volkssport een nieuw leven te geven. Op 17 november ging in café Handelshuis, Oude Brugsepoort Deinze, een heuse hanenzetting door.  De organisatie was in handen van 'de klubkraaiers' uit Zingem. Begin dit jaar organiseerden ze het Belgisch kampioenschap.

De sport betekent iets in de streek, want er zijn in de buurt – naast Zingem – nog drie andere maatschappijen: Olsene (de Leiekraaiers), Kruishoutem (de Beekkraaiers) en Machelen (de Statiekraaiers). Samen met Zingem hebben ze zich verenigd in het verbond Akribo. Een andere bond is actief in West-Vlaanderen.

http://www.bloggen.be/de_klubkraaiers_zingem/

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...