Heel wat Deinzenaars willen behoud historische gevel stadhuis

Stadshuis Deinze detail

Er is nogal wat te doen rond de geplande afbraak van het stadhuis op de Markt. Onlangs sprak bijvoorbeeld de Deinse afdeling van het Davidsfonds zich uit tegen de afbraak van de 19de eeuwse gevel. Uit een peiling die op de blog van Stefaan De Groote werd georganiseerd, blijkt dat bijna driekwart van de ongeveer 220 deelnemers aan de peiling de historische gevel wil behouden. Stefaan De Groote heeft dit resultaat alvast bezorgd aan het stadsbestuur.

Persoonlijk is Stefaan eveneens voor het behoud van de gevel. Deze bepaalt in sterke mate de omgeving en een volledige afbraak van het pand dat dateert uit 1840 zou de Markt haar karakter verder doen verliezen. Het moet mogelijk zijn, met de nodige creativiteit, deze gevel te verwerken in de nieuwbouw. Wij hopen alvast dat op zijn minst hierover grondig wordt nagedacht en niet direct de meer gemakkelijke weg – alles platgooien – wordt gevolgd.

Van de weinige resterende historische burgershuizen in het centrum van Deinze zullen er in de nabije toekomst opnieuw een aantal worden afgebroken. We denken hierbij aan bepaalde woningen in de Tolpoortstraat en de Stationsstraat. Geen enkele van die gebouwen is geklasseerd. Het behouden van de gevel van het stadhuis zou een signaal zijn dat men in appartementenstad Deinze de intentie heeft om toch iets van het 19de eeuwse bouwkundig erfgoed te bewaren.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...