Eén van de eerste Vlaamse passiefhuizen staat in Zeveren

Het is tegenwoordiger in om een passiefhuis te bouwen. De Vlaamse regering maakte vorige maand zelfs geld vrij om 25 passiefscholen te bouwen.
 
In 2005 werd één van de eerste passiefhuizen in Vlaanderen gebouwd in Zeveren, door de familie De Bruycker-Deceuninck. Het huis ligt in een zijstraatje van de Leeuwstraat. Het gaat om een houtskeletbouw, waarbij vooral werd gelet op de doorgedreven isolatie.

Passiefhuizen zijn dus zo gebouwd dat ze (bijna) geen verwarming nodig hebben. Door goede isolatie, extreme luchtdichtheid, zonnewarmtewinsten via goed georiënteerde ramen en gezond en voldoende ventileren, zijn deze huizen baanbrekend op vlak van energieverbruik en luchtkwaliteit.

Ook in een passiefhuis zijn er nog steeds warmteverliezen door de muren en via het ventilatiesysteem. Die warmteverliezen worden dan gecompenseerd door passieve warmtewinsten. Enkel zuidgerichte superisolerende ramen met driedubbel glas hebben de eigenschap dat ze meer warmte kunnen binnenlaten dan ze verliezen, en zijn dus een onontbeerlijke bron van passieve warmtewinsten.

Het energieverbruik van een passiefhuis is zo’n 75% lager dan bij een traditioneel huis; niet slecht dus gezien de energieschaarste en de opwarming van de aarde.

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...