Hedendaags textiel

Weinig exposities zullen een beklede autostoel naast een modern kanten tapijtje plaatsen, maar wél Textiel, tussen kunst en industrie. De vroegere zijdeweverijen zijn dan verdwenen, in Deinze toont een select groepje Vlaamse designers wat er met stoffen én fantasie allemaal mogelijk is.

Het roemrijke verleden van de textielstad indachtig selecteerden het Museum van Deinze en de Leiestreek en Design Vlaanderen achttien hedendaagse textielontwerpers met een eigenzinnige inborst. "De meesten balanceren op de grens tussen artistiek en industrieel werk", vertelt Bie Luyssaert van Design Vlaanderen. "Velen laten zich bij hun werk voor bedrijven door hun vrije creaties inspireren. Neem nu de autostoel van Katrien Rondelez: uiteraard moet ze rekening houden met strenge normen, maar ze wil ook een mooi design."

Bijzonder zijn ook de 3D-stoffen van Martine Gyselbrecht en het werk dat Yvonne Knevels in situ zal vervaardigen. Ook het werk van de twee laureaten van de Mistral Award, uitgereikt door het gelijknamige huistextielbedrijf uit Deinze, valt er te bewonderen.

Kunstliefhebbers zullen de volkskundige afdeling van het streekmuseum evenzeer waarderen: naast archeologische vondsten en weefgetouwen biedt het plastische kunst van streekgenoten als Emile Claus, Permeke en Roger Raveel.

Tekst: Barbara De Coninck – knack.be

Textiel, tussen kunst en industrie, van 28 juni tot 19 oktober in het Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze. Creatief kinderatelier op 9 juli. Info: 09 381 96 70.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...