De duikvluchten van Guy Vanderlinden over de Deinse jaarmarkt

Eén van de meest spectaculaire acties tijdens de 50 jaar jaarmarkten waren de twee duikvluchten die op 19 juli 1967 en 24 juli 1968 werden uitgevoerd over de Markt door Guy Vanderlinden met zijn Cessna, een vliegtuigje dat was gestationeerd op het vroegere vliegveld van St Denijs Westrem. Nadien werd dat verboden.

De piloot Guy Vanderlinden heeft Deinse roots en is de jongste zoon van Marcel en Nelly Impens. Marcel was trouwens een broer van Germaine Vanderlinden, de moeder van Hugo Claus.   

Waarom die waaghalzerij boven de Markt van Deinze, waarbij op een bepaald ogenblik rakelings langs de kerktoren werd gescheerd? Er werden toen 50 bruine balletjes en één gouden bal gegooid, die recht gaf op de gouden kip. De passagiers in het vliegtuig, in 1967 een dame en in 1968 Carlo Van Malleghem, ook al een fervent piloot, hadden als opdracht de balletjes in de massa te mikken.

Guy Vanderlinden werd later boordcommandant van een Boeing 707 bij Singapore Airlines. Nu is hij op pensioen, maar nog wel  bedrijvig als instructuur in de Sabenaschool voor piloten in de Verenigde Staten. 

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...