Eerste steenlegging Dienstencentrum voor Kinderopvang te Deinze

Het plan voor een nieuwe locatie voor de vakantiewerking, dat nu een onderkomen heeft in Jeugdcentrum Brieljant, bestaat al enkele jaren. Tijdens de vakantieperiodes worden de lokalen in het jeugdcentrum ter beschikking gesteld van de speelpleinwerking, knuffelpas, grabbelpas en SWAP. Maar de combinatie met een jeugdhuiswerking die haar werking ook wenst uit te breiden en uit te bouwen in deze vakantieperiodes, blijkt de laatste jaren niet zo eenvoudig meer te zijn. Na een lange zoektocht werd beslist een nieuw gebouw op te trekken voor de vakantiewerking. Sinds 2006 kregen de plannen voor de nieuwe locatie meer vorm. Om een optimaal gebruik van het nieuwe gebouw te garanderen werd ervoor gekozen ook andere diensten en werkingen in het gebouw te huisvesten. In die periode nam het stadsbestuur immers de beslissing om een Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) op te starten.

Om bij de burgers geen verwarring te scheppen met het bestaande Sociaal Huis van het OCMW, werd afgestapt van de idee om de vollédige sociale dienstverlening van de stad in het gebouw onder te brengen. Uiteindelijk werd beslist het gebouw in functie te stellen van de Deinze jeugd: de jeugddienst met de vakantiewerking, de buitenschoolse opvang De Brieltuin, de dienst voor onthaalouders en vzw NOBO (Net Overbruggende en Buitenschoolse Ondersteuning). Daarnaast zal ook de jongerenwerking van De Jojo, de jeugdbeweging voor jongeren met een handicap, een ruimte krijgen om haar werking uit te bouwen.

Het nieuwe gebouw dat onder de naam “Dienstencentrum voor Kinderopvang” wordt gerealiseerd, maakt het mogelijk het aanbod stedelijke kinderopvang te centraliseren en te coördineren. Door een betere en ruimere locatie krijgen de diensten de mogelijkheid om kwalitatief en kwantitatief uit te breiden. Het Jongereninformatiepunt dat deel uitmaakt van de werking van de jeugddienst, zal mee verhuizen naar het nieuwe gebouw. JC Brieljant behoudt haar jongerenwerking in het jeugdcentrum Brieljant. Het plan van het gebouw is het resultaat van regelmatig overleg tussen de betrokken diensten en de ingenieur van de technische dienst van de stad die het nieuwbouwproject coördineert. De centrale ligging en de groene omgeving zijn grote troeven.

In het budget 2008 van de stad is voor dit nieuwbouwproject 3.500.000 euro voorzien. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat het hele concept van de bouw opgevat is in het kader van duurzaamheid. Het Dienstencentrum voor Kinderopvang is voor de stad Deinze een pilootproject. Via de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak wordt de eigen energie geproduceerd. Met speciale lichtarmaturen wordt voor energiezuinige verlichting gezorgd. Duurzaamheid en energiezuinig zijn de kernbegrippen. De werken zijn gestart begin oktober en vorderen vlot. In de tweede helft van 2009 zullen de diensten hun intrek nemen in het nieuwe gebouw.

Tekst: Guido Van Peeterssen – belg.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...