Koopgedrag en kredietcrisis wegen op kippenprijs
Als gevolg van de kredietcrisis krijgen exporteurs van kippenvlees nog moeilijk exportgaranties, hetgeen de uitvoer naar onder meer Oekraïne en Rusland bemoeilijkt. Bovendien heeft ook het consumentenvertrouwen een fikse deuk gekregen. Daardoor gaan de duurdere kippendelen zoals de filet minder vlot over de toonbank in tegenstelling tot de goedkopere delen zoals bijvoorbeeld de billen. Het gevolg is een neerwaartse druk op de Europese prijsnoteringen.
"De prijzencommissie van Deinze stond de afgelopen weken onder zware druk", schrijft Boerenbond-medewerker Wouter Wytynck in Boer&Tuinder. "Elke braadkippenhouder voelt aan den lijve dat de situatie op dit ogenblik verre van rooskleurig is. De verliezen stapelen zich op en men heeft het gevoel dat deze situatie nog wel een tijdje zal voortduren. Sommige boeren hebben er dan ook voor gekozen om te wachten met het opzetten van nieuwe kuikens".
Wytynck vreest dat de kippenboeren weer massaal kippen gaan opzetten van zodra de prijs opnieuw aantrekt. "Dat zal tot een nieuwe piek in het aanbod leiden, waardoor de opbrengstprijs opnieuw zal zakken wanneer de kippen marktklaar zijn". De kippenspecialist van Boerenbond erkent dat dit ook een moeilijke situatie is voor de slachthuizen. Die worden op een korte tijd geconfronteerd met sterke schommelingen in de aanvoer. "Het gevolg zal dan ook te zien zijn in de prijsvorming, die onderhevig zal worden aan grote schommelingen".
De enige manier om een relatief constante aanvoer te creëren is volgens Wytynck een interventie van de veevoedersector. "Die moet de producenten een kostprijsdekkende garantie geven voor de komende productierondes. Alle partijen hebben er immers belang bij dat de braadkippenhouders voldoende solvabel blijven". Op middellange termijn zijn de perspectieven overigens niet zo slecht. Het ziet er immers naar uit dat de opbrengstprijs matig zal aantrekken en dat de dalende tendens van de mengvoederprijzen zich verder zal doorzetten.(KS) www.vilt.be