De ‘peetses’ van Nazaire Beeusaert

Nazaire BeeusaertDeinze werd in het verleden wel eens het Nürnburg van België genoemd. Dit kwam door de grote concentratie aan speelgoedbedrijven in Deinze en Petegem.
Eén van de meeste opvallende fabrieken was die van Nazaire Beeusaert. Het bedrijf verdween als producent, maar er is nog altijd een speelgoedgroothandel in de Ommegangstraat met als naam bvba Beeusaert.

Over de vroegere speelgoedfabriek van Nazaire Beeusaert schreef Luc Van Wanzeele – schilder/kunstenaar – een boek met bijhorende DVD. Luc is de kleinzoon van de stichter. Nazaire leefde van 1896 tot 1965 en zijn fabriek was actief van 1921 tot 1965.

De publicatie met DVD is een mooie prestatie, want er bestaat nagenoeg geen enkele historisch werk over de speeldgoedindustrie in Deinze. Die leemte wordt hiermee voor een flink deel opgevuld. 

Het boek omvat bijna 700 afbeeldingen in kleur van de 'peetses' van Nazaire Beeusaert. De speelgoedfiguurtjes zijn zeer gegeerd door verzamelaars.

Op de DVD vertelt Romain Beeusaert over de fabriek van zijn vader, hoe het allemaal begon met de soldaatjes in papier-maché en de kartonnen paardjes zoals op de afbeelding.
De DVD omvat bovendien de getuigenis van Henri Mestdag, één van de laatste arbeiders van speelgoedfabriek. Hij geeft een demonstratie van de manier waarop soldaatjes vroeger werden gemaakt. Aan de hand van originele foto's vertelt hij bovendien alles over de fabricatie van kartonnen paardjes.

Het boek kost 45 euro en kan worden besteld via onderstaande website.
www.vanwanzeele.com/beeusaert
tekst: Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...