Met vtbKultuur Deinze naar het terracottaleger van Xi’an

Sample ImagevtbKultuur Deinze reist op zondag 29 maart naar Maaseik. Het hoogtepunt van de daguitstap is een bezoek aan de tentoonstelling over het terracottaleger van Xi’an!
Als inleiding op het bezoek aan de tentoonstelling, organiseert vtbKultuur Deinze op donderdag 5 februari in het Buurtcentrum Rekkelinge om 20 uur een voordracht over

Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China
Oriëntalist Etienne Hauttekeete schetst ons in woord en beeld het belang van de eerste Chinese keizer, Qin Shi Huangdi.

De eerste keizer van China
Nadat Qin Shi Huangdi de andere Strijdende Staten had veroverd en daarmee China had verenigd, riep hij zichzelf in het jaar 221 v.Chr. uit tot de Eerste Keizer van China. Hij voerde daarmee een andere bestuursvorm in, die de daaropvolgende 2.000 jaar nauwelijks zou veranderen. De eerste keizer standaardiseerde het Chinese schrift, de bureaucratie, de wet, de munten, gewichten en maatregelen. Hij breidde het Chinese imperium uit, legde een systeem van wegen aan en bouwde massieve vestingwerken en paleizen.

De Chinese muur
Qin Shi Huangdi wilde China beschermen tegen invallen van nomadische volken. In het noorden waren al enkele muren die door andere staten waren gebouwd, en Qin Shi Huangdi besloot dat deze allemaal met elkaar verbonden en uitgebreid moesten worden zodat er een doorlopende muur ontstond van de Gele Zee naar Centraal-Azië. Met alle draaien en bochten meegerekend strekt de Grote Muur zich uit over een afstand van 6.400 kilometer. De hoogte is ongeveer negen meter. De bouw nam ongeveer tien jaar in beslag, van 214 tot 204 voor Christus. De muur werd gebouwd van aarde en steen. Op regelmatige afstanden waren uitkijktorens gebouwd die ongeveer 12 meter hoog waren. Deze dienden om de muur te bewaken en ook om signalen, overdag met rook, 's nachts met vuur, over te brengen naar de hoofdstad Xianyang. De Grote Muur werd gebouwd door soldaten, veroordeelden, krijgsgevangenen en slaven. Omdat de muur gebouwd werd in een afgelegen deel van het rijk, moest er een speciaal netwerk van wegen aangelegd worden voor het vervoer van de arbeiders, voedselvoorraden en werktuigen.
 
Het Terracottaleger
Toen Qin Shi Huangdi aan de macht kwam begon hij gelijk met het laten bouwen van zijn laatste rustplaats. In het jaar 1974 ontdekten boeren die een put aan het graven waren een terracottasoldaat, de grootste archeologische vondst van de 20ste eeuw. Er werd verder gegraven en met de opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden te voorschijn, een heel leger dat de keizer vergezelde in zijn onsterfelijkheid.
Tot op de dag van vandaag zijn er bijna 8.000 figuren opgegraven in 3 ondergrondse hallen. Voetvolk, kruisboogschieters, ruiters met wagens en met hun paarden, allen stonden ze paraat voor een veldslag. Ze zijn allemaal tussen de 1,60 m en 1,80 m lang en ze zijn allemaal verschillend. Sommige staan en andere zitten knielend met gespannen pijl en boog, alsof ze zich weerden tegen de aanslag.
Sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en de hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons.
De soldaten waren vroeger waarschijnlijk geschilderd in heldere kleuren, maar door 2.000 jaar de wacht te houden zijn de kleuren verbleekt of verdwenen.
Aan het eind van de bouw van het graf werden de mensen die mee hadden geholpen levend begraven in het ondergrondse paleis, zodat geen van de geheimen zich konden openbaren.

Etienne Hauttekeete
Deinzenaar Etienne Hauttekeete studeerde oosterse talen aan de universiteiten van Gent en Leiden. Hij doceert geschiedenis van het boeddhisme, kunst en iconografie van het boeddhisme en cultuurgeschiedenis van het Verre Oosten. Hij werkte mee aan diverse tentoonstellingen over Aziatische kunst en heeft meer dan 30 jaar reiservaring in alle landen van de boeddhistische wereld.

Verdere info kan verkregen worden via [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...