Expositie Raveel & Van Gogh in Vincent van GoghHuis

Van 7 maart tot en met 23 augustus 2009 is in het Vincent van GoghHuis Zundert de tentoonstelling Raveel & Van Gogh te zien. Op de tentoonstelling wordt de invloed van Vincent van Gogh op het werk van Roger Raveel in beeld gebracht via een dertigtal werken uit de collectie van het Roger Raveelmuseum te Machelen-aan-de-Leie. Bij deze expositie verschijnt een publicatie (Nederlands/Engels) van de hand van Piet Coessens en Rebecca Nelemans. Tevens wordt een gefilmd portret van Raveel gepresenteerd door Marijke de Bie.

De Belgische kunstenaar Roger Raveel (1921) schilderde aanvankelijk traditionele landschappen en stillevens, totdat hij halverwege de jaren veertig het werk van Vincent van Gogh zag. Eerst in boeken met reproducties, later op een grote overzichtstentoonstelling in Brussel. Vanaf dat moment veranderde hij zijn palet drastisch: van oker-, groen- en bruintinten naar vuurrood tegenover diepgroen, helblauw tegenover kanariegeel. Niet alleen in kleur, maar ook in materiaalgebruik en verftoets was Van Gogh van invloed op zijn ‘Nieuwe Visie’. Raveel ontdekte bij Van Gogh de ritmiek van lijnen en het spel van contrasterende vlakvullingen, waardoor hij één van de voorlopers werd van de eigentijdse neiging om kaal doek naast pasteuze verf te laten zien, fijngeschilderde partijen naast abstracte vlakken.

Raveel

Raveel wilde in zijn werk de realiteit overstijgen. Ook dat herkende hij bij Van Gogh. Net als Vincent probeerde hij in de weergave van zijn onderwerpen tevens gedachten, emoties, spanningen, getob etcetera te vangen. Waar Van Gogh de zonnebloemen zag als een verbeelding van het goddelijke, de olijfboom als een symbool voor de lijdende mens, zo introduceerde Raveel het witte vierkant, ook wel Witte Magie of Witte Schaduw genoemd.

Deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie.

Raveel & Van Gogh
7 maart t/m 23 augustus 2009

Vincent van GoghHuis
Markt 27
4881 CN Zundert
+31 (0)76 597 85 90
[email protected] – www.vangoghhuis.com

 

 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...